Verhey Vlees week dicht door 40-tal coronabesmettingen

shutterstock_775931827-A1200x800-560x373

Verhey Vlees in het Limburgse Nuth moet een week dicht nadat bij 41 medewerkers corona is vastgesteld. Dat melden diverse media, waaronder zusterblad VMT.

Het besluit om een week de deuren te sluiten is genomen door de directie van Verhey Vlees in overleg met de Veiligheidsregio en de GGD Zuid Limburg, meldt 1Limburg. De sluiting is afgelopen nacht in werking getreden en zal dus een week duren.

Zieke uitzendkrachten

Bij Verhey Vlees werken 225 mensen, waarvan meer dan de helft als uitzendkracht. Volgens 1Limburg werd tot half oktober bij Verhey Vlees slechts één coronabesmetting vastgesteld. Echter op maandag 26 oktober meldden 26 uitzendkrachten zich ziek, omdat ze de uitslag van de coronatest moesten afwachten. Zes van hen ontvingen die dag een positieve uitslag.

Risico’s en maatregelen

Na de eerste zes positieve uitslagen liep het aantal besmettingen snel op. Twee dagen later, op 28 oktober, waren er al 14 besmettingen vastgesteld binnen Verhey Vlees. Om die reden startte de GGD Zuid Limburg een bron- en contactonderzoek om de risico’s en de genomen maatregelen in kaart te brengen. Daarbij werden geen onregelmatigheden vastgesteld. De GGD stelt dat Verhey Vlees werkt volgens landelijk protocol corona in de voedingsindustrie en dat zij voldoende maatregelen heeft genomen om coronabesmettingen te voorkomen.

Privé sferen

Op vrijdag 30 oktober waren er 17 besmettingen binnen Verhey Vlees, waarna de GGD een steekproef deed onder 40 medewerkers. Daarvan testten er 16 positief. Het aantal besmettingen liep daarmee op tot 33. Het grootste deel van de besmette medewerkers zijn arbeidsmigranten, bij wie de besmettingen waarschijnlijk grotendeels privé hebben plaatsgevonden.

Uitgebreid onderzoek

Naar aanleiding van de besmettingen is GGD Zuid Limburg een uitgebreid onderzoek gestart naar Verhey Vlees. Afgelopen dinsdag en woensdag zijn alle vaste medewerkers en uitzendkrachten bij Verhey Vlees getest. Uit de eerste resultaten blijkt dat het besmettingspercentage binnen het bedrijf hoger ligt dan de norm van GGD Zuid Limburg.

Plan van aanpak

De Veiligheidsregio, GGD Zuid Limburg en de directie van Verhey Vlees werken nu samen aan een plan van aanpak om tot een verantwoorde en veilige herstart te komen. Daarbij hebben zij naar eigen zeggen ook oog voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Verhey Vlees is niet het eerste vleesverwerkingsbedrijf met coronabesmettingen. In mei en juni moesten Van Rooi Meat in Helmond en twee vestigingen van Vion in Scherpenzeel en Groenlo ook op slot.

 
Lees ook
Meer contact

Meer contact

Persoonlijk contact, het lijkt soms een toverwoord als het gaat om marketing en zaken doen, maar ik denk dat we in deze tijd na corona allemaal merken hoe bijzonder het eigenlijk is.

Wat betekenen de versoepelingen van de coronamaatregelen in de winkel

Wat betekenen de versoepelingen van de coronamaatregelen in de winkel

Vandaag, 25 februari, gaan de eerder aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen in. Wat betekent dit in de winkel van de bakker, slager, visspecialist en slijter?

Versoepeling coronamaatregelen – horeca blijft gesloten

Versoepeling coronamaatregelen – horeca blijft gesloten

Afgelopen vrijdag 14 januari vond er weer een persconferentie plaats over de stand van zaken rondom het coronavirus. Het kabinet versoepelde een aantal coronamaatregelen. Onder andere het onderwijs en de niet-essentiële winkels mogen weer open. De horeca en de culturele sector blijven voorlopig gesloten.