‘Trots dat mijn winnende worst zo goed verkoopt’

Niels Visschedijk

Niels Visschedijk (22) wist al jong dat hij slager wilde worden. Hij rondde de opleidingen van SVO af, werkte bij verschillende slagerijen en is nu terug bij de slagerij van zijn ouders, Slagerij Jan Visschedijk. Onlangs won hij de Ad Bergwerffprijs voor zijn unieke Hy-dro-worst.

Foto: Niels Visschedijk

De ouders van Niels hebben een slagerij in Delden en Niels werkte van jongs af aan mee in de winkel. Hij dacht nog even na over een carrière als kok of bakker, maar het slagersvak trok te sterk. “Vlees is een heel interessant product waar je de mooiste dingen mee kunt maken”, vertelt hij. “Toen ik net zestien was, begon ik aan de slagersopleidingen van SVO. Ik ging bewust aan het werk bij een andere slagerij, want ik wilde het vak niet alleen van mijn vader leren. Elke slagerij is anders en overal steek je nieuwe dingen op. Ik deed de mbo-opleidingen Productiemedewerker slagerij, Slager en Bedrijfsleider vers en anderhalf jaar geleden haalde ik mijn laatste diploma. Ik werkte bij drie verschillende slagerijen en sinds maart ben ik weer terug bij mijn ouders in de zaak. Ik ben nu bezig om de slagerij nog moderner te maken en ook via social media ons verhaal uit te dragen.”

Winnende hybride worst

Niels is blij dat hij zijn slagersopleidingen heeft gedaan. “Mijn vaste docent motiveerde mij enorm”, zegt hij. “Zeker tijdens de praktijklessen, waarbij we zelf vleesproducten ontwikkelden. Ik vind het nog steeds leuk om nieuwe dingen te bedenken en om die te toetsen tijdens vakwedstrijden. Het is goed om te zien waar je staat als slager en hoe je je producten nog beter kunt maken. Afgelopen zomer won ik de Ad Bergwerffprijs, de jeugdprijs van de Gouden Slagersring. Ik ontwikkelde samen met Martijn Lelsz van AVO Specerijen een gedroogde worst, die gemaakt is van varkensvlees en de steeltjes van oesterzwammen. Ik wilde graag een hybride worst maken, die wat gezonder is dan de gewone variant. Dat ik er een prijs mee gewonnen heb, vind ik heel mooi en ik ben er ook trots op dat de worst zo goed verkoopt in onze slagerij. Ik wil zeker vaker meedoen aan wedstrijden, want elke wedstrijd is leerzaam.”

Dit is een artikel uit Vleesmagazine 8. Meer van deze artikelen lezen? Sluit dan een abonnement af op Vleesmagazine en ontvang acht keer per jaar het vakblad.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Duurzame innovaties bij de slager

Duurzame innovaties bij de slager

Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook bij de slager. Reden voor Koninklijke Nederlandse Slagers om stil te staan bij de duurzame innovaties in de branche. Zoals producten gemaakt van reststromen uit de worstmakerij, hybride producten, en de onlangs ontwikkelde plantaardige grondstoffengel.

Veel belangstelling voor Open Huis Food Innovation Academy

Veel belangstelling voor Open Huis Food Innovation Academy

Afgelopen zaterdag 28 januari opende de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen de deuren. Ruim 200 belangstellenden bezochten het Open Huis waar foodbedrijven uit de regio Rijnmond zich samen met de praktijkopleidingen van Lentiz (operators), Albeda (bakkers) en Inholland (onderzoek) presenteerden.

Slagerij Pinckaers wint Beste Worstmaker en Traiteur van het jaar 2023

Slagerij Pinckaers wint Beste Worstmaker en Traiteur van het jaar 2023

Tijdens het jaarevent van Uw Slager en Het Worstmakersgilde op 23 januari won Slagerij Pinckaers uit Eijsden zich zowel de titel Beste Worstmaker als Traiteur van het jaar 2023.