‘Overweldigende internationale belangstelling voor GravityTray’

GravityTray Machine

De machine om de bodemfolie voor het reservoir aan te brengen, moest GravityTray speciaal laten bouwen (foto: GravityTray).

De twee creatieve ondernemers Luc van den Broek en Rinze Willemsen stoorden zich al heel lang aan het absorber-matje in de vleesbakjes in de supermarkt. Net als consumenten, retailers, producenten en recyclebedrijven. Na een zoektocht van een aantal jaren naar de juiste folie en machine, is het nu zo ver. Het nieuw ontwikkelde bakje, getiteld GravityTray, zonder absorber en met speciaal bodemreservoir, gaat richting massaproductie. 

Wie wil er nu niet af van dat viezige lapje kunststof dat zich in trays van vleesproducten bevindt om het vocht uit het product op te vangen? Met die gedachte gingen Luc van den Broek en Rinze Willemsen een aantal jaren geleden aan de slag. Maar hoe werkt de oplossing voor een verpakking waarin je geen absorber meer nodig hebt en je toch het vocht uit de verpakking haalt?

“Het principe van de GravityTray is te vergelijken met een wespenvanger die je in de zomer maakt van een PET-fles die je doorsnijdt en waarvan je de bovenkant omgekeerd in de bodem zet”, vertelt technisch directeur Van den Broek van het bedrijf erachter, eveneens GravityTray geheten. “We hebben de tray zo geconstrueerd dat al het vocht uit het vlees of vis via kanaaltjes naar het midden van de bodem stroomt. Dat komt doordat de bodem van alle kanten naar het midden afloopt. Daar verdwijnt het vocht door een opening via een pijpje in een onderliggend reservoir, dat er om die reden speciaal is onder geseald. Als je het bakje nu ondersteboven houdt, blijft de vloeistof in de onderkamer van de originele tray. Dit komt doordat het pijpje waardoor de vloeistof het reservoir in is gestroomd, boven het vocht uitsteekt. Daardoor kan het vocht niet meer terug de tray in stromen. Op dat principe hebben wij patent aangevraagd, en vervolgens ook op de productietechniek.

De naam GravityTray is afgeleid van de zwaartekracht op basis waarvan het principe is ontwikkeld.” Een machine om een tray met een dergelijk onderliggend reservoir te produceren, was er ook nog niet, dus die werd ook ‘in eigen huis’ ontwikkeld.

Vraagtekens

GravityTray bovenzijde

Het vocht uit het vlees stroomt via kanaaltjes naar het midden van de aflopende bodem (foto: GravityTray).

Anderhalf jaar geleden was het concept zo ver ontwikkeld dat het bakje gemaakt kon worden. Van den Broek: “Critici konden het toen nog afdoen met het feit dat het een tray was, die gemaakt was op een handapparaat. Maar hoe zat het als hij op een productiemachine werd gemaakt? Toen we vervolgens op zoek gingen naar een machinebouwer, bleken alle Europese machinebouwers de eerste negen maanden vol te zitten. En die stelden ook allemaal vraagtekens bij de haalbaarheid. Uiteindelijk hebben we toen toch een machinebouwer gevonden voor wie het geen enkel probleem was een dergelijke machine te bouwen. Deze heeft de machine uiteindelijk in een paar maanden gebouwd. Die staat nu in ons pand in Oosterhout dat we een jaar geleden speciaal voor GravityTray hebben betrokken.”

Betere recyclage

GravityTray onder met reservoir

De onderkant van het aangebrachte reservoir kan voor branding van een merk worden gebruikt (foto: GravityTray).

Groot voordeel van PET is ook de betere recyclebaarheid ten opzichte van de twee andere materialen. “PP en PE worden op dit moment nog veel minder gerecycled, omdat het veel lastiger is om daar schone monostromen in te verkrijgen. Bij PP is het probleem dat sommige flessen gevuld zijn met chemicaliën. Het voordeel van PET-flessen is, dat je PET-flessen in 99 procent van de gevallen alleen maar gevuld zijn met frisdranken.” Van den Broek erkent dat PET-trays ook nog maar mondjesmaat worden gerecycled, omdat daar nog geen kritische massa voor is. “Het is een beetje het kip-ei verhaal. Als er meer goed-recyclebare PET-trays op de markt komen en je massa creëert, wordt het voor recyclagebedrijven interessant om het te gaan recyclen. Je moet ergens beginnen. Diezelfde discussie heb je bij auto’s die geheel zonder fossiele brandstoffen rijden: een elektrische auto gaat pas werkelijk een milieuvoordeel opleveren zodra ook de elektriciteit waarmee hij geladen wordt van windmolens en zonne-energie komt.”

Stormloop aan belangstelling

GravityTray onder zonder reservoir

De tray wordt zonder reservoir door een thermovormbedrijf geproduceerd (foto: GravityTray).

Om de industrie te laten weten dat de GravityTray bestaat heeft het marketingteam van GravityTray op slechts twee LinkedIn-adressen een post met een filmpje geplaatst. Dat resulteerde binnen een week in meer dan 50.000 views, vele honderden ‘likes’ en honderden internationale aanvragen. “Voor een onderwerp als verpakking een uitzonderlijk hoog resultaat op slechts een eerste eenvoudige marketingactie”, aldus een positief verraste Van den Broek. Tijdens vele opvolgende gesprekken met de geïnteresseerde bedrijven werd bevestigd dat de internationale retail en vlees- en visproducenten spoedig van de absorber af willen. Van den Broek: “Van vlees- en visproducenten hebben we begrepen, dat de meeste bacteriën in het vrijgekomen vocht zitten, dus de scheiding van vlees of vis en dit vocht zou ook nog eens bevorderlijk kunnen zijn voor de houdbaarheid, maar dat is nog niet onderzocht.”

Toekomst

Er staan nu al 28 internationale distributeurs klaar om de GravityTray te introduceren, verklapt Van den Broek. “Dit loopt snel op. Het managementteam van GravityTray is in bespreking met tal van partijen om de GravityTray zo snel mogelijk, maar beheerst, internationaal uit te rollen. Een enorme opgave maar dat zien wij als een prachtige uitdaging.”

Dossiers
Lees ook
Eerste maatregelen Single Use Plastics

Eerste maatregelen Single Use Plastics

Slagers, bakkers en visdetaillisten krijgen vanaf 3 juli te maken met de Single Use Plastics-richtlijn (SUP), die door de EU is afgekondigd. Kanttekening daarbij: de Europese Commissie moet nog een document met exacte definities publiceren van de begrippen die in de richtlijn voorkomen. Wanneer mag je bijvoorbeeld stellen dat je product herbruikbaar...

De favoriete slager van kookboekenschrijver Vanja van der Leeden

De favoriete slager van kookboekenschrijver Vanja van der Leeden

Bij de Amsterdamse familieslagerij Vet vind je geen voorgesneden lapjes in de toonbank, maar grote stukken vers vlees die voor de klant op maat worden gesneden. Het is de favoriete slagerij van kookboekenschrijver, kok en foodstylist Vanja van der Leeden. “Alles kan hier.”

Keurslager van Linschoten succesvol met barbecuecatering

Keurslager van Linschoten succesvol met barbecuecatering

Keurslager Van Linschoten zit al sinds 1908 in de Rotterdamse wijk Kralingen. De slager is met recht een begrip in Rotterdam en bouwt ook daarbuiten steeds meer naam op. Dat heeft de slagerij te danken aan kwaliteit, ondernemerschap én het winnen van diverse nationale titels. Barbecuevlees is een belangrijk onderdeel voor de slager, die ook barbecuecatering...