‘Opleiding bereidt me voor op overnemen van familiebedrijf’

Lieke Savelkouls_SVO

Twintig jaar geleden begonnen haar ouders Vers Vleesboerderij Savelkouls, een boerderijwinkel met een varkensboerderij en slachterij. Lieke Savelkouls (25) ging eerst een andere richting op, maar na een tijdje begon het toch te kriebelen. Ze gaat het bedrijf alsnog overnemen en volgt daarom nu de opleiding Bedrijfsleider vers bij SVO vakopleiding food.

Foto: Lieke Savelkouls

Lieke vond het vroeger leuk om mee te helpen in de boerderijwinkel van haar ouders, maar ze had nog geen plannen om het bedrijf over te nemen. “Mijn ouders lieten me vrij in wat ik wilde gaan doen”, vertelt ze. “Ik besloot communicatie te gaan studeren en ging aan de slag op de marketingafdeling van een supermarktketen. Tot er opeens een plek vrij kwam in het bedrijf van mijn ouders. Toen dacht ik: als ik ooit in wil stappen, dan is dit het moment. Inmiddels ben ik vennoot en is het de bedoeling dat ik het bedrijf over een tijdje overneem.”

Vers Vleesboerderij Savelkouls bestaat bijna twintig jaar. Liekes vader is varkensboer en hij wilde meer verdienen aan zijn varkens. Daarom opende hij samen met zijn vrouw een boerderijwinkel met een slagerij en later ook een slachterij. “De winkel is uitgegroeid tot een complete zaak met een groot assortiment”, zegt Lieke. “We hebben net verbouwd en we bieden nu ook volop verse maaltijden. We verkopen varkensvlees van onze eigen boerderij en we slachten onze varkens zelf. Zo kunnen we onze klanten precies vertellen waar ons vlees vandaan komt.” Liekes werk is heel afwisselend. Ze doet onder andere de communicatie, verwerkt bestellingen, is verkoopmedewerker in de winkel en werkt mee op de productieafdeling van de slagerij. Toen Lieke aan de slag ging bij de boerderijwinkel, wist ze nog niets van vlees. Ze wilde meer productkennis opdoen, om klanten nog beter te kunnen adviseren. Daarom volgde ze de mbo 2-opleiding Verkoopmedewerker slagerij bij SVO.

Inmiddels is Lieke halverwege haar mbo 4-opleiding Bedrijfsleider vers. “Daarmee leg ik de basis om het bedrijf over te nemen”, zegt ze. “De opleiding gaat in op alle zaken die achter de schermen spelen en die heel belangrijk zijn voor het bedrijf. Denk aan personeelszaken, logistiek en financiën. In een kleiner bedrijf is het fijn als je van al die onderwerpen verstand hebt. Ik merk dat ik de theorie uit de opleiding al goed toepas, in de omgang met medewerkers bijvoorbeeld. Goed luisteren, motiveren: het zijn kleine dingen die het verschil maken.” Lieke ziet haar klasgenoten als een grote meerwaarde van haar opleiding. “Het zijn allemaal mensen die bewust voor deze opleiding hebben gekozen en mooie toekomstplannen hebben. We vinden het allemaal leuk om te sparren en onze ervaringen te delen. Het werkt heel inspirerend om te leren met mensen die ook een bedrijf of afdeling willen runnen.”

SVO Vakopleiding Food_logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten goed aan op de praktijk en de docenten van SVO komen zelf uit het vak.

www.svo.nl | info@svo.nl | twitter: @SVO_Opleidingen

Dossiers
Lees ook
Deadline btw-aangifte derde kwartaal op 31 oktober - Belastingdienst geeft tips

Deadline btw-aangifte derde kwartaal op 31 oktober - Belastingdienst geeft tips

De deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het derde kwartaal nadert. Ondernemers hebben tot 31 oktober de tijd om dit te doen. Volgens de Belastingdienst hebben bijna vier op de tien startende en kleine ondernemers een herinnering nodig om dit tijdig te doen. Daarom geeft de Belastingdienst vijf tips voor een goede en efficiënte aangifte.

‘Mooi om klanten enthousiast te maken over steeds een ander stuk vlees’

‘Mooi om klanten enthousiast te maken over steeds een ander stuk vlees’

Hoewel hij zijn studie Farmacie keurig afmaakte, wist Rozj Khorshid (29) al dat zijn carrière een andere richting uit zou gaan. Hij wilde werken met eten en drinken en ging aan de slag bij een slagerij vanwege zijn passie voor vlees. Zijn droom: zijn eigen ambachtelijke slagerij met bijzondere producten.

KNS geeft tips voor de feestdagen

KNS geeft tips voor de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. Voor de slager een drukke tijd! Een goede voorbereiding is hiervoor belangrijk. Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) helpt hierbij en geeft tips.