Hoe worden vleeswaren bereid

attachment-001_food-image-VLS13098I01

Vleeswaren worden van zowel rauw als gegaard vlees gemaakt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen gekookte enkelvoudige vleeswaren (bijv. schouderham, beenham, varkensfricandeau), rauwe enkelvoudige vleeswaren (zoals ontbijtspek, runderrookvlees en bacon), gekookte samengestelde vleeswaren (zoals leverworst, knakworst paté en rookworst) en rauwe gedroogde of gerookte vleeswaren (zoals cervelaatworst, salami en filet américain). Rauwe vleeswaren worden bij de productie niet verhit. Deze vleeswaren zijn bereid door het vlees te zouten, te roken, te drogen of door een combinatie van deze bewerkingen.

 


Worst bereiden

- Het vlees wordt geleverd
- Alle grondstoffen voorkoken
- Het gekookte vlees fijnmalen
- Nu worden alle specerijen en kruiden toegevoegd
- Alles mengen
- Het vleesmengsel (ook wel deeg genoemd) kan nu in een darm worden gestopt
- De worst wordt nu in zijn geheel gekookt/gerookt/gedroogd
- De worst moet nu eerst afkoelen voordat de volgende stap kan plaatsvinden
- De worst is klaar voor levering aan de supermarkt of de groothandel

Lees ook
Fuet van geitenvlees

Fuet van geitenvlees

Geitenvlees is duurzaam en lekker, maar onder consumenten nog weinig bekend. Hoog tijd dat daar verandering in komt, vindt worstmaker en vakdocent Ronnie Poeste. Hij gebruikt het geitenvlees voor een heerlijke fuet.

Samenwerking BOCCA Coffee en Brandt & Levie

Samenwerking BOCCA Coffee en Brandt & Levie

De bekende worstmakers van Brandt & Levie zijn een samenwerking aangegaan met de koffiebranders van BOCCA Coffee. Het resultaat is een droge worst met koffie, de Brandt & Levie x BOCCA chorizo.

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM elke twee jaar, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), verricht.