Consumentengedrag in kaart (deel 2): ‘Gebruik van claims kan waardevol zijn’

17 mei 2022 Linda van Zonsbeek
Foto: Unsplash

Hoe ziet de klant van morgen eruit? In Vleesmagazine 8 van 2021 signaleerde Susanne Danes van FoodBase drie belangrijke ontwikkelingen binnen de versbranche. In deel 2 vertelt haar collega Linda van Zonsbeek over claims en hoe je hiermee inspeelt op gezondheidsmotieven van klanten.

Consumenten weten tegenwoordig steeds meer over voeding. Ze gaan hier dus ook bewuster mee om en het aantal calorieën en voedingsstoffen spelen een grote rol bij de keuze voor voeding. De klant van nu zoekt daarom steeds vaker functionele voeding die is afgestemd op leefstijl en lichaam en voeding die van nature functionele voedingsstoffen bevat (of hiermee is verrijkt). Hoe speel je als versspecialist in op die vraag zonder jouw hele assortiment aan te passen? Claims kunnen je hierbij helpen.

Onderscheid jouw product

Een claim is een vrijwillige bewering die aangeeft dat een product een bepaalde eigenschap heeft. Met een claim onderscheid je jouw product van vergelijkbare producten. Je benadrukt namelijk bepaalde eigenschappen van jouw product en geeft de klant meer informatie over het product. Veel voedingsmiddelen­producenten maken daarom ook al gebruik van claims. De kans is groot dat je al een product verkoopt waar een claim op staat. Verkoop je cola light? Dan verkoop je een product met een voedingsclaim.

Verschillende claims

Er zijn veel verschillende claims en iedere claim heeft zijn eigen voorwaarden. Het is wel belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen voedings- en gezondheidsclaims. Een voedingsclaim zegt wat over de voedingskundige samenstelling van een product, bijvoorbeeld over de hoeveelheid vezels: 'Bron van vezels'. Een gezondheidsclaim vermeldt iets over het effect van een product of voedingsstof in het product op je gezondheid: 'Jodium bevordert de energiestofwisseling'.

Wanneer maak je een claim?

Je mag natuurlijk niet zomaar claims over producten maken, producten moeten aan strikte voorwaarden voldoen en de NVWA houdt hier toezicht op. Zo mag je een product alleen ‘light’ noemen wanneer het gehalte energie (kcal), suiker of vet van het product minimaal 30 procent lager is dan dat van een vergelijkbaar product. Om een voedings- of gezondheidsclaim te maken, moet je dus weten hoeveel voedingsstoffen jouw product bevat of wat de voedingswaarde van jouw product is. Daarnaast mag een claim niet misleidend, verwarrend of dubbelzinnig zijn en moet altijd voldoen aan de voorwaarden.

Soorten claims

Hoewel we in de praktijk vooral claims tegenkomen over eiwitten ('eiwitrijk'), suiker ('suikerarm'), vetten ('bron van omega-3-vetzuren') en voedingsvezels ('vezelrijk'), zijn er ook andere beweringen mogelijk. Dat biedt kansen. Wist je bijvoorbeeld dat claims niet altijd teksten zijn? Je kunt een claim ook verwerken in bijvoorbeeld symbolen of illustraties. Een voorbeeld is het symbool voor glutenvrije producten.

Een afbeelding is trouwens niet altijd een claim. De NVWA geeft bijvoorbeeld aan dat een afbeelding van een hart op een doos chocolade met een strik met daarop 'Voor Valentijn' geen claim is. Wanneer hetzelfde hart op een product staat met een voedingsclaim over verzadigd vet en natrium is het hart wel een gezondheidsclaim. De afbeelding geeft namelijk de indruk dat het product een positieve invloed heeft op je hartgezondheid.

De hele context is dus van belang om te beoordelen of een uiting een claim is of niet.
In principe kan het gebruik van claims waardevol zijn voor iedereen die voedingsmiddelen verkoopt, maar je haalt er het meeste uit als je weet wat de koopmotieven van jouw klanten zijn.

Claims voor jouw bedrijf

De algemene trend is dat mensen gezonder willen eten, maar geldt dat ook voor jouw klanten? Misschien komen mensen juist wel naar jouw winkel voor wat lekkers en maakt het aantal calorieën niet uit. Voordat je met claims begint, wil je dus goed nadenken over wat je ermee wilt bereiken en of het bij jouw bedrijf past. Het is bijvoorbeeld wel handig om na te denken over het gebruik van claims als je een product met veel eiwitten hebt, maar dat nog niet zo hard loopt.

Als je weet dat de doelgroep die interesse heeft in producten met veel eiwit wel naar je winkel komt, is het misschien handig eens uit te zoeken of je de claim 'eiwitrijk' voor het product mag gebruiken.

Over FoodBase

Linda van Zonsbeek_NBC

FoodBase ontzorgt ondernemers in de versbranche met een breed palet aan opvolgbare diensten, van hygiëneadvies tot gebiedsanalyses en trainingen. Wij geloven in de kracht van samenwerking. Samen zetten we de mooiste prestaties neer en maken we verschil. Wilt u meer weten? Neem een kijkje op onze website www.foodbase.nl. Of mail naar: info@foodbase.nl.

Foodbase_logo klein

Altijd op de hoogte blijven?