nieuws

Meneer Wateetons brengt ‘Worstbijbel’ uit

Vaktechniek 1282

Meneer Wateetons heeft onlangs de ‘Worstbijbel’ op de markt gebracht. Dit is een geheel herziene versie van het in 2011 gepubliceerde boek ‘Over Worst’. In het maar liefst 496 pagina’s tellende relaas beschrijft de auteur alle aspecten van worst maken. Voor aspirant-worstmakers heeft hij twee tips: ga aan de slag en word goede vrienden met je slager. Daarnaast is de ‘Worstbijbel’ door de uitgebreide, vaktechnische informatie ook interessant leesvoer voor de slager zelf.

Meneer Wateetons brengt ‘Worstbijbel’ uit
Beeld: Simone van den Berg

Meneer Wateetons vindt het leuk om één onderwerp tot op de bodem uit te zoeken en ervoor te zorgen dat zijn teksten vaktechnisch kloppen. Als gepromoveerd wetenschapper is hij onderzoekend en sceptisch van aard en hij schept er genoegen in culinaire mythes met de grond gelijk te maken. ‘Ik bijt mij graag in een onderwerp vast’, benadrukt hij. Zijn boeken en andere stukken kenmerken zich door een gedegen wetenschappelijke onderbouwing, een humoristische schrijfstijl en een onverwoestbare can-do-attitude. Meneer Wateetons (een pseudoniem) houdt van experimenteren met food, met wisselende uitkomsten. En hij vindt het leuk om daarover te schrijven. In het verleden schreef hij veel columns en dat doet hij nog steeds. ‘Daarin behandel ik basale dingen, zoals ‘Hoe maak je pindakaas, of vanillevla?’. Een uitgever las mijn columns en vertelde me dat hij mijn werk graag zou willen bundelen.’

Inmiddels heeft hij zes boeken op zijn naam staan. Zijn eerste boek, dat in 2010 uit kwam, is ‘Het Handboek voor de Vinex-jager’ met handleidingen voor het bereiden van kip, meerkoet, varken, rivierkreeft en cavia en recepten voor het zelf maken van (moedermelk)kaas, salami, gedroogde ham, bier, cola-prosecco, ‘prison wine’ en sterkedrank.

Meneer Wateetons

Daarna volgde een jaar later ‘Over Worst’: het eerste Nederlands handboek voor de amateur worstmaker. Het boek werd door Trouw verkozen tot één van de tien beste kookboeken van 2011 en in tientallen recensies geprezen als informatief en hilarisch. Volgens de schrijver kwam dit boek in de juiste tijd uit. ‘In die periode kwamen ook de worsten van Brandt & Levie op de markt en dat was het begin van de hype om zelf worst te maken. Veel mensen hebben zich toen op het worstmaken gestort en het is nog steeds een populaire hobby.’

Het boek ‘Over Rook’ verscheen drie jaar later. Dit is het ultieme handboek over warm en koud roken van vlees, vis en groente. ‘Over Rook’ won een Kookboek van het Jaar Award voor het beste design en werd in vele jaarlijstjes genoemd als één van de beste kookboeken van 2014. In 2015 kwam ‘Over Rot’ uit, waarin fermenteren centraal staat. Hierin geeft de auteur uitgebreide informatie over het inzetten van bacteriën, gisten en schimmels voor het conserveren van voedingsmiddelen. Daarna volgde ‘Over Drank’ over het maken van je eigen speciaalbier, cider, wijn, sake of cola-prosecco.

Herziene versie

Vorig jaar werd Meneer Wateetons gevraagd om een herziene versie te maken van ‘Over Worst’ en deze uit te geven als ‘Worstbijbel’, in dezelfde serie waarin onder meer ook de ‘Vleesbijbel’, de ‘Barbecuebijbel’, de ‘Groentebijbel’, de ‘Visbijbel’ et cetera zijn verschenen. Lang hoefde hij niet over een antwoord na te denken. ‘‘Over Worst’ was al een aantal jaar oud en inmiddels had ik alweer veel nieuwe kennis bijgeleerd. Bovendien vind ik het prachtig om over worst te schrijven. Het maken van pindakaas was ik na twee keer al zat, maar van het worstmaken kan ik geen genoeg krijgen.’

Lees ook: Gertjan Kiers brengt Vleesbijbel uit

‘Daarom kon ik er moeiteloos 496 pagina’s over volschrijven. Bovendien is het boek nu aangevuld met prachtige foto’s, heel veel nieuwe recepten en een uitgebreide troubleshooting-section. Mocht iets mislukken, dan geef ik in deze sectie voor elk mogelijk probleem een oplossing.’

Het leuke van worst vindt hij dat je er eindeloos mee kunt variëren. ‘Het aantal verseworstrecepten is al oneindig, en dan moet je nog beginnen aan de leverworst en bloedworst. Je hoeft nooit twee keer in je leven dezelfde worst te maken.’

Lees het gehele artikel in Vleesmagazine 4 die 6 april verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag dan snel een voordeelabonnement aan!

Foto's

Reageer op dit artikel