nieuws

Wakker Dier: ‘AH stopt met aanbiedingen varkenshaas’

Slagersnieuws 22

Albert Heijn stopt met aanbiedingen met varkenshaas totdat alle varkenshaas van een Beter Leven-ster voorzien kan worden. Dat heeft de supermarktketen beloofd aan Wakker Dier, meldt de dierenwelzijnsorganisatie.

Wakker Dier: ‘AH stopt met aanbiedingen varkenshaas’
De tweet waarin Wakker Dier AH een liegebeest noemde en toch kiloknallers te promoten. Afbeelding: Wakker Dier/Twitter

Wakker Dier had geklaagd over Albert Heijn omdat die in het eigen magazine Allerhande had gemeld dat al het varkensvlees is voorzien van minimaal één Beter Leven-ster. Maar volgens de dierenwelzijnsorganisatie werd tegelijk in de bonusfolder varkenshaas zónder ster aangeprezen, volgens Wakker Dier een kiloknaller. De actiegroep verweet AH via te Twitter te jokken en noemde de keten een liegebeest. AH liet daarop, ook via Twitter, weten dat er niet voldoende varkenshazen met Beter Leven-kenmerk beschikbaar waren.

Niet genoeg ‘stervlees’

Hoewel in het vers-vleesschap veel varkensvlees al is voorzien van een Beter Leven-ster, laten de supermarkten deze belofte bij aanbiedingen regelmatig varen, zegt Wakker Dier. Door aanbiedingen schiet de verkoop omhoog en kan de winkel vaak niet genoeg ‘stervlees’ krijgen. ‘In plaats van de aanbieding achterwege te laten, gooien veel supermarkten dan hun principes overboord en leggen toch weer vlees van industrievarkens in het schap’, aldus een verklaring.

Definitie kiloknaller bijgesteld

De actiegroep heeft onlangs de strijd tegen het stunten met vlees geïntensiveerd. Zo stelde Wakker Dier de eigen definitie van kiloknaller bij. Eerst hanteerde de actiegroep nog een prijsgrens. Nu rekent Wakker Dier alle acties met vlees zonder welzijnskeurmerk tot de kiloknallers. De keten nam vervolgens supermarktketen Emté op de korrel. Vooral  Emté en Plus hebben kritiek op deze bijstelling van de definitie van kiloknallers.

Reageer op dit artikel