nieuws

Belgen eten minder vlees

Slagersnieuws

Belgen aten in 2013 gemiddeld 50 kilogram vlees. Dat is 8 kg minder dan in 2005, ofwel een daling met 13 procent in acht jaar. Toch groeit de activiteit in de Belgische vleessector snel, dankzij een opmerkelijke toename van de uitvoer. Dat meldt de FOD Economie.

Belgen eten minder vlees

In 2005 at een Belg gemiddeld 26,2 kilogram varkensvlees. In 2013 viel dat terug naar 24,7 kilogram (-6 procent). De consumptie van runds- en kalfsvlees viel terug van 7,5 naar 5,9 kilogram (-22 procent). We aten ook minder gevogelte: in 2005 ging het om 17,6 kilogram, vorig jaar was dat nog 14,8 kilogram (-16 procent). Dezelfde dalende trend duikt ook op bij schapen- en geitenvlees, paardenvlees en wild & konijn.

Ondanks die dalende consumptie nam het aantal slachtingen van dieren in diezelfde periode 2005-2013 toe. Dat is te verklaren door het steeds groter aandeel (al dan niet bereid) vlees dat wordt uitgevoerd.

Tussen 2005 en 2013 steeg zowel de nettoproductie van vlees (+6 procent of 120.000 ton), de invoer (+39 procent of 196.000 ton) als vooral de uitvoer van vlees (geslachte dieren). Die laatste steeg van 1,33 miljoen ton naar 1,73 miljoen ton. Dat is een stijging met 30 procent of 399.000 ton.

Reageer op dit artikel