nieuws

VS: jarenlang ammoniak in vlees

Slagersnieuws

NEW YORK – Het Amerikaanse vleesbedrijf Beef Products Inc. (BPI), wiens producten in het merendeel van het Amerikaanse gehakt worden verwerkt, blijkt vlees jaren lang met ammoniak te hebben ontsmet.

VS: jarenlang ammoniak in vlees

NEW YORK – Het Amerikaanse vleesbedrijf Beef Products Inc. (BPI), wiens producten in het merendeel van het Amerikaanse gehakt worden verwerkt, blijkt vlees jaren lang met ammoniak te hebben ontsmet.

Volgens de New York Times die de, voor BPI gangbare, werkwijze onthulde, wist de Amerikaanse landbouworganisatie USDA ervan.

Declaratie
Het bedrijf hoefde van de overheidsinstantie het gebruik van ammoniak als ontsmettingsmiddel tegen Salmonella en E.coli zelfs niet op de ingrediëntendeclaratie te zetten. Ook werd het bedrijf geschrapt uit de routinetesten door de voedselautoriteit. ‘Omdat de E.coli-niveaus tot ondetecteerbare levels was gedaald’, aldus de USDA in de New York Times.

Vlees van BPI wordt in de Verenigde Staten onder meer op grote schaal verwerkt in hamburgers van McDonald’s, schoollunches én belandt het in talloze hamburgers die via supermarkten en restaurants worden verkocht.

In opspraak
Overigens zijn de schoollunches in de VS vorig jaar en in 2008 meerdere keren in opspraak geraakt wegens E.coli-besmettingen. 

Door alle voedselschandalen in Amerika roepen Amerikaanse media consumenten in toenemende mate op om vers rundvlees ter plekke door een slager te laten vermalen tot gehakt, of thuis zélf gehakt te maken.

Lees hier het hele artikel in de New York Times

Lees ook:
Bedrijf VS haalt 112.000 kilo rundvlees terug (28 december 2009)
‘Vlees bij Mac veiliger dan op school’ (9 december 2009)
‘Zélf gehakt maken is veiliger’ (8 oktober 2009)
Vleesschandaal VS groter dan aangenomen (28 september 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over E.coli
Alle berichten over recalls
Alle berichten over voedselveiligheid