nieuws

Varkensvlees in supers nu goedkoper dan in 1995

Slagersnieuws

DOETINCHEM – Karbonades, speklappen, hamlappen en schnitzels zijn in de Nederlandse supermarkt goedkoper dan in 1995. Door prijsstunts in de supermarkten betalen consumenten ondanks een inflatie van 30 procent hetzelfde of minder voor hun varkensvlees.

Varkensvlees in supers nu goedkoper dan in 1995

DOETINCHEM – Karbonades, speklappen, hamlappen en schnitzels zijn in de Nederlandse supermarkt goedkoper dan in 1995. Door prijsstunts in de supermarkten betalen consumenten ondanks een inflatie van 30 procent hetzelfde of minder voor hun varkensvlees.

Dat blijkt uit een uitgebreid prijsonderzoek van weekblad Boerderij. Enkele uitkomsten van het onderzoek zijn dat een kilo hamlappen of schouderkarbonades sinds 2001 € 1 minder kost. Ook is het prijsverschil tussen slagers en supermarkten sterk opgelopen. De supers vragen hetzelfde of minder voor hun varkensvlees, terwijl de slagers de algemene inflatie volgen met hun prijsstijgingen.
 
Prijsverschil slagers en supers groeit
Ook blijkt dat er nauwelijks een verband bestaat tussen de prijs die de varkenshouder ontvangt voor zijn vlees en de prijs die de consument aan de kassa betaalt. De consumentenprijs van schouderkarbonades is een typerend voorbeeld voor de prijsontwikkeling. Per kilo moest de consument in 1995 een bedrag van € 6,35 neertellen. Nu is dat € 5,35.
Omgerekend naar de inflatie zou het € 8,25 moeten zijn om in waarde gelijk te blijven. De slager volgt de inflatietrend wel. Overigens heeft de lagere prijs van varkensvlees in de supermarkt niet tot een hogere consumptie geleid. Deze is gelijk gebleven.
 
Consument grote winnaar
Als voornaamste reden voor de prijsdalingen van varkensvlees in de supermarkten wordt het overschot van vlees op de Europese markt genoemd. Vleesverwerkers die niet aan de wensen van de inkooporganisaties van supermarkten willen voldoen, worden ingeruild voor vleesleveranciers die dat wel willen. Ook de concurrentiedruk tussen supermarkten onderling draagt bij aan de prijsdalingen. Door efficiencyverbeteringen zijn varkenshouders nog enigszins in staat om de prijsdaling te compenseren.
 
In Boerderij wordt wel somber geconcludeerd dat de volledige efficiencywinst in de varkenshouderij volledig bij de consument terecht komt en niet bij de varkenshouder.
 

Reageer op dit artikel