nieuws

‘Minder vlees eten is niet nodig

Slagersnieuws

WAGENINGEN – Minder vlees eten om de voedselprijzen in te dammen, is niet nodig. Dat zegt landbouweconoom Niek Koning van de Wageningen Universiteit.

‘Minder vlees eten is niet nodig

WAGENINGEN – Minder vlees eten om de voedselprijzen in te dammen, is niet nodig. Dat zegt landbouweconoom Niek Koning van de Wageningen Universiteit.

Volgens hem zijn de huidige tekorten aan graan vooral te wijten aan de afgelopen droogte in Australië en het feit dat een derde van de graanoogst in de VS wordt gebruikt voor de productie van biobrandstoffen.  ‘De stijging van de voedselprijzen is tijdelijk’, zegt Koning in dagblad De Pers. ‘Het gaat om kleine tekorten die tot grote prijsstijgingen leiden, omdat mensen nu eenmaal niet zonder eten kunnen. In het verleden hadden we buffervoorraden om een terugval in de productie op te vangen. Die zijn afgeschaft omdat we geloofden in een internationale vrije markt. Daar plukken we nu de zure vruchten van.’

Markt

De markt zal het tekort de komende jaren weer oplossen, verwacht Koning. ‘Hoge prijzen maken het aantrekkelijk nieuwe landbouwgrond aan te leggen, op de savannes in Brazilië, in de regenwouden. Er is nog ruimte genoeg. Dan zullen de prijzen weer zakken.’  Wel zal de wereldbevolking op de lángere termijn zijn vleesconsumptie moeten matigen, vindt Koning. ‘Als het inkomen stijgt, gaan mensen meer vlees eten. Koeien, varkens en kippen moeten ook eten. Voor een stuk biefstuk, dat evenveel calorieën bevat als een brood, is tien keer zoveel graan nodig.’

Rundvlees uit Argentinië, Australië en Mongolië mag overigens wel weer: ‘Die landen bestaan voor een groot deel uit karig grasland waar je niet veel anders kunt dan koeien neerzetten. Dát rundvlees is heel efficiënt,’ aldus Koning.