nieuws

‘Alles draait even om de gehaktbal’

De Slagerij 1905

De gehaktballen vliegen de winkel van Keurslagerij Horst uit Epe uit. Maandag werd de gehaktbal van Marco Jurriëns op de Noordelijke Slager Manifestatie bij het Van der Valk Hotel in Zwolle bekroond tot de Lekkerste Bal Gehakt van 2017.

‘Alles draait even om de gehaktbal’
De winnaars van de Lekkerste Bal Gehakt 2017 met Tom Egbers en Pierre Wind. Foto: Feike Faase

‘Klanten kopen geen vier maar twintig ballen ineens’,  legt Jurriëns uit. Hij draaide vandaag al duizend gehaktballen en dat is nog maar het begin. ‘We draaien wat af!’

De Keurslager uit Epe stond voor het eerst in de finale van deze KNS-wedstrijd. Zijn gehaktbal werd door juryvoorzitter Pierre Wind omschreven als de Koning der Nederlandse gehaktballen. De bal werd beoordeeld met een 9,8. Jurriëns houdt van een oer Hollandse gehaktbal. ‘Deze bal kreeg ik vroeger van oma. Geen liflafjes, gewoon rundvlees, varkensvlees, wat kruiden, een ei en een beetje paneermeel.’

Twintig ballen per klant

Veel slaap krijg je niet als je prijs voor De Lekkerste Bal Gehakt hebt gewonnen, legt Marco’s echtgenote Yvonne Jurriëns uit. ‘Je bent euforisch en er moet zóveel geregeld worden! De reacties zijn waanzinnig. Omroep Gelderland stond met camera’s op de stoep, radiostations bellen en klanten komen langs met taarten, bloemen en chocolaatjes.

Iedere klant neemt ballen mee, geen vier maar gelijk twintig. Ze komen er speciaal voor naar de winkel.

De reacties van je vaste klanten zijn geweldig, ze leefden allemaal mee toen ze wisten dat we in de top tien stonden van de 170 deelnemers. Het is compleet feest.’

Impact van de winnende bal

Jurriëns en zijn vrouw namen vooral deel aan zo’n wedstrijd omdat ze het leuk vinden om te zien waar ze met de gehaktbal staan binnen zo’n competitie, maar ook om de impact die het heeft voor de winkel en het team. Yvonne: ‘De verkoop schiet omhoog. Deelnemen kost tijd en inzet. Het is dezelfde bal als je in de winkel verkoopt, maar je geeft er toch even wat extra schwung aan. Alles draait nu even om de gehaktbal.’

Jurriëns kruidt de bal met peper, zout, foelie, een beetje kruidnagel en een beetje nootmuskaat. Om de bal mooi bruin te krijgen gaat de gehaktbal eerst in de frituur. ‘Op 180 graden, drie of vier minuten. Daarna gaat hij de combisteamer in, 35 minuten op 130 graden. Dan blijft hij mooi rond en lekker sappig.’

Woensdag gaat het los

Yvonne weet uit ervaring dat dit nog maar het begin is. Marco won de Spare Ribs Trophy al twee keer en had ook al twee keer de prijs voor de beste rookworst. ‘De woensdag nadat je een prijs hebt gewonnen gaat  het pas echt los. Dat komt omdat iedereen het langs heeft zien komen in de media. Het is morgen nog marktdag ook, dus we gaan straks nog heel veel ballen draaien.’

Op de Facebookpagina van Vleesmagazine zijn live video’s te bekijken van de prijsuitreiking.

Ook kans maken op een prestigieuze vakprijs? Schrijf je dan nu in voor de Gouden Slagersring.

 

Reageer op dit artikel