nieuws

Kippenvlees nu ook onderzocht op fipronil

De Slagerij 781

De NVWA onderzoekt toch of fipronil in kippenvlees zit. Het verboden insecticide is niet alleen gebruikt door zo’n 200 eierboeren, maar ook door een aantal vleeskuikenbedrijven. Dat meldt het AD vanmorgen.

Kippenvlees nu ook onderzocht op fipronil
De NVWA gaat ook kippenvlees onderzoeken naar de aanwezigheid van fipronil.

Uit een nadere inspectie van de administratie van Chickfriend blijkt dat het verboden middel fipronil ook is gebruikt op een aantal vleeskuikenbedrijven. De verdachte bedrijven zijn geblokkeerd, de kippen mogen niet naar de slacht. Fipronil is gebruikt bij het bestrijden van bloedluis in kippenstallen.

‘Deze week gaan we proefslachtingen doen om te kijken of fipronil in het vlees zit’, laat een woordvoerster van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten. Omdat ‘alle aandacht de afgelopen weken was gericht op de eieren,’ is dit volgens haar niet eerder gebeurd.

De brancheorganisatie KNS wacht de resultaten van dit onderzoek af. ‘Omdat het over relatief weinig bedrijven gaat, is het maar zeer de vraag of er eventueel besmet vlees in het slagerskanaal is terechtgekomen’, aldus een woordvoerder. ‘Voorlopig adviseren wij  de richtlijnen van de NVWA te volgen.’

Gemengde bedrijven

De geblokkeerde vleeskuikenhouderijen zijn volgens de boeren belangenbehartigingsorganisatie LTO gemengde bedrijven. ‘Zij produceren ook eieren. Alleen in de stallen van de kippen die eieren leggen, heeft Chickfriend bloedluis bestreden’, stelt Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep pluimveehouderij van LTO.

De pluimveesector stelt dat er geen fipronil in vleeskippen zit, omdat vleeskuikens maar zes tot acht weken leven: te kort voor bloedluizen om zich te ontwikkelen. ‘Na die acht weken wordt de stal schoongemaakt en ontsmet met chloor. Je kunt dan van de vloer eten’, zegt Hubers. Op eierbedrijven vormen bloedluizen wel een grote plaag. ‘Leghennen leven meer dan een jaar in dezelfde stal. In die stallen zijn bovendien zitstokken, roosters en speeltjes waar bloedluizen zich verstoppen.’

‘Geen gevaar voor mensen’

Kippenvlees dat fipronil bevat, levert geen gevaar op voor de gezondheid van mensen, zegt toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht in het Algemeen Dagblad. ‘In vlees hoopt fipronil zich minder op dan in eieren.’

De fipronil-affaire in de legpluimveesector krijgt ook nog een forse politieke staart. De Tweede Kamer is zeer kritisch over de aanpak van de NVWA onder verantwoordelijkheid van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid). CDA’er Jaco Geurts is woedend: ‘Er is zo’n twee maanden gesold met de voedselveiligheid, waarvan nu de pluimveesector de dupe wordt. Ongehoord en onacceptabel. De onderste steen moet boven.’

Fipronil is ‘matig toxisch’

Fipronil is een insecticide dat vaak in diergeneeskundige producten tegen vlooien, mijten en teken gebruikt wordt. Fipronil mag niet worden gebruikt bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil voor de mens als ‘matig toxisch’. In grote hoeveelheden kan het schade toebrengen aan nier, lever of schildklier. Fipronil is een stof die bij langdurige consumptie schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

KNS

Slagerijen die eieren verkopen doen er volgens de KNS verstandig aan de eieren met de door de NVWA aangegeven codes weg te gooien. De betreffende eicodes staan vermeld in een lijst op de site van de NVWA. Voor eieren met een andere code adviseert de brancheorganisatie eveneens de richtlijnen van de NVWA te volgen.

Reageer op dit artikel