nieuws

Eindeloos variëren met kruiden, marinades en rubs

De Slagerij 1052

Kruidenmixen, marinades en rubs bieden nog veel meer mogelijkheden dan alleen de toepassing waarvoor ze ontwikkeld zijn. Droge worstkruiden kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt in gerijpt spek of in een runderproduct, en worstkruiden passen uitstekend in een gebraad. Bovendien zijn de smaakmakers ook heel geschikt in kruidenboter, als marinade op aardappelen, in salades en in groente- en wokgerechten, zo vertellen diverse kruidenleveranciers.

Eindeloos variëren met kruiden, marinades en rubs
De portobello is volgens Degens een prachtig en uniek product om in de toonbank te presenteren. Foto: Degens

Creatieve slagers gebruiken de kruidenmixen van Van Hees soms voor heel andere toepassingen dan voor hetgeen ze ontwikkeld zijn, vertelt Mark Cordon van het bedrijf: ‘Denk bijvoorbeeld aan droge worstkruiden in een gerijpt spek- of runderproduct en aan worstkruiden in gebraad. Ook voegen ze vaak een extra smaakje of kleur toe. De grens van je fantasie is eigenlijk de enige echte beperking op dit vlak. Onze vakadviseurs hebben op dit vlak veel ervaring, die ze graag met onze klanten delen.’

Ook een aantal Van Hees-marinades leent zich, naast het marineren van vleesproducten, uitstekend voor gebruik in andere toepassingen. ‘Zoals gemarineerde aardappeltjes met bijvoorbeeld onze Vantasia marinades in de smaken Onion Cream, Provençaalse marinade of Sweet Chili’, legt Cardon uit. ‘Kruidenboter kan uitstekend worden gemaakt met behulp van Vantasia Spaanse Knoflookmarinade, Onion Cream, of Olijf-Basilicum en voor burgers of gehaktvullingen is onze Vantasia Red Star oGAF marinade heel geschikt.’

‘Gebruik eens worstkruiden in een gebraad’

Atacama-zout

Van Hees heeft recentelijk haar assortiment uitgebreid met grill- en worstkruiden op basis van Atacama-zout. Cardon: ‘Het uit de Atacama-woestijn gewonnen natuurzout heeft naast een heerlijke smaak en heldere kleur, ook nutritionele voordelen. Het bevat namelijk van nature minder natrium en past dan ook uitstekend in natriumarme voeding.’

Er zijn momenteel drie verschillende smaken verkrijgbaar: Atacama Rodizio oGAF, Atacama Kaffee-Jalapeño oGAF en Atacama Mate oGAF. Atacama Rodizio oGAF is een helderrode kruidenmelange met de smaak van paprika, ui en komijn afgerond met echte muntblaadjes. ‘Deze kruiden zijn perfect te gebruiken als grillkruiden op gevogelte, varkens-, rund- en lamsvlees, maar ook voor een lekkere barbecueworst.’ De nieuwe grillkruiden Atacama Kaffee-Jalapeño oGAF danken hun unieke uiterlijk en heerlijke smaak aan de combinatie van hoogwaardig koffiegranulaat met pittige jalapeñopepers, aangevuld met de subtiele smaken van gember, kardemom en koriander, en bij Atacama Mate oGAF wordt het Atacama-zout gecombineerd met Zuid-Amerikaanse Maté-thee, afgerond met peper, koriander en kummel.

Verstegen haalt inspiratie voor kruidenmixen vanuit de hele wereld. Een World Grill kan uitstekend in combinatie met bijvoorbeeld een kruidenmix of met de nieuwe mix voor hamburger compleet. Hiermee geef je het product een compleet andere smaakrichting mee.
Foto: Verstegen

Clear Line

Ook speelt de kruidenfirma in op de stijgende vraag naar clean label. Hiervoor is de nieuwe ‘Clear Line’ geïntroduceerd. De productrange, zonder declaratieplichtige allergenen, E-nummers en palmolie en -vet, is verkrijgbaar in een grote variëteit aan kleuren en smaken. Cardon licht toe: ‘Onze oliemarinade Vantasia Olijf-Basilicum oGAF bevat echte stukjes olijf en een speciaal geselecteerde kwaliteit basilicum. Daardoor heeft deze marinade een smakelijk uiterlijk met een typisch zuidelijk karakter en een heerlijk volle, kruidige smaak. De Indian Magic oGAF heeft een heldergele kleur, zichtbare kruiden en een heerlijk exotische smaak. De marinade, die te gebruiken is voor alle soorten vlees, vis en gevogelte, brengt extra kleur en glans in de toonbank.’

De Kaffee-Jalapeño oGAF breng het zonnige Zuid-Amerika naar de lage landen. ‘Deze marinade maakt een verrassende combinatie van echte jalapeñopepers en koffiegranulaat met een mooie transparante roodbruine kleur. Een heerlijke combinatie die perfect past bij grillspecialiteiten van kip, rund- en varkensvlees.’ En tot slot de Vantasia Marinade BBQ Ribs oGAF: een mooie rode, glanzende marinade, uitermate geschikt voor spareribs, speklapjes, kippenbouten en -vleugels. Lekker gekruid met zoete honing-rooksmaak is dit een marinade die iedereen zal bevallen.’

Vantasia marinade Indian Magic geven een exotische smaak aan kippenbouten.
Foto: Van Hees

Tot slot heeft Van Hees een nieuw product toegevoegd aan haar gamma glutenvrije paneermelen: Vantasia Knuspergold oGAF. ‘Dit is een trendy allergeenvrij paneermeel met ‘cornflakes’ voor gebruik in allerlei gepaneerde gevogelteproducten, varkensvlees of vis. Het product heeft een perfecte hechting en een ongekend krokant mondgevoel’, benadrukt Cardon, die toevoegt dat de gepaneerde producten erg in trek zijn bij kinderen.

Exotische smaken

We zien dat de slager en consument constant op zoek zijn naar vernieuwing in smaken en in gerechten, zegt Ellen de Roos van Degens. ‘Daarin is een speciale rol weggelegd voor meer exotische smaken uit landen als Pakistan en India. Hoewel India erg bekend is als het gaat om specerijen, biedt de Pakistaanse keuken tal van mogelijkheden. In combinatie met een kruidenmix, yoghurt en groenten maakt de slager een verrassend exotische stoofsaus. Ons zustermerk Apollo speelde hier recent op in met haar nieuwe lijn Pakistan.’ In deze nieuwe lijn brengt Apollo een ode aan de relatief onbekende Pakistaanse keuken, waar de smaken exotisch en krachtig gekruid zijn. ‘Veelgebruikte specerijen uit de Pakistaanse keuken zijn kurkuma, knoflook, saffraan, kaneel, kardemom en vele anderen. De mixen uit deze lijn zijn veelzijdig, want ze zijn geschikt voor het maken van stoofsauzen en soepen, alsook het op smaak brengen van vlees en gevogelte.’

‘De slager en consument zijn constant op zoek naar vernieuwing in smaken en gerechten’

Experimenteren

Degens juicht het van harte toe wanneer slagers experimenteren met smaakcombinaties, bijvoorbeeld op het gebied van gehaktballen. ‘Een gehaktbal is aan de ene kant een traditioneel product in de toonbank van de slager, maar aan de andere kant is er volop variatie mogelijk’, vindt De Roos. ‘Een witlofstammetje smaakt niet alleen goed, maar ziet er ook nog eens leuk uit in de toonbank. Deze gekruide gehaktbolletjes zijn omkleed met witlofbladeren en een plakje ontbijtspek. Presenteer ze op een mooie schaal en ze zien er bijna uit als echte bloemen. Of kruid bijvoorbeeld eens gehaktballetjes met onze Punjabi Seasoning, een mengsel met een Indiaas tintje en een veelheid aan specerijen. Vorm vervolgens balletjes en braad ze even af in de oven. Nadat de balletjes uit de oven zijn, is het heerlijk om de zoete Ketjap Honing toe te voegen. Presenteer ze op een toonbankschaal als onderdeel van een borrelsuggestie.’

Degens juicht het toe als slagers experimenteren met smaakcombinaties bijvoorbeeld op het gebied van gehaktballen. Een witlofstammetje is heirvan een voorbeeld.
Foto: Degens

Ook de veelzijdige Taste Sensations van Degens zijn volgens haar heel geschikt voor tal van onderscheidende producten. ‘Deze droge mengsels zijn ideaal voor variatie in het verwerken van een basisdeeg. Maar er zijn meer mogelijkheden met de Taste Sensations. Ze zijn bijzonder smaakvol in soepen, kruidenboters en gratinsauzen. Ook ter decoratie maken ze veel producten en gerechten extra bijzonder.’

De Roos benadrukt: ‘De slager is tegenwoordig niet alleen vakman in het creëren van heerlijke producten, maar ook in het maken van combinaties. Daarom zijn op onze website, www.degens.eu, tal van gerechten te vinden, waarmee hij zijn blik kan verruimen. Ook in ons nieuwe magazine, De Smaak van Degens, worden allerlei suggesties gegeven voor nieuwe producten en gerechten. Bijvoorbeeld een gevulde portobello en een gevulde appel van de barbecue.’

Lees het volledige artikel in Vleesmagazine 4 dat onlangs is verschenen. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een kennismakingsabonnement aan.
Reageer op dit artikel