artikel

Vier de Dag van de Hamburger met dit heerlijke recept

Het Recept 201

Vandaag is het de Dag van de Hamburger. Een uitgelezen kans om een nieuwe burger toe te voegen aan uw assortiment. Laat u inspireren door de Brederode Burger van Hans de Goeij.

Vier de Dag van de Hamburger met dit heerlijke recept
Beeld: Michel Zoeter

In 2016 vierden we in Vianen, de stad waar onze slagerij al meer dan 60 jaar gevestigd is, het Brederodejaar. Om daar op in te spelen, heb ik de Brederode-burger samengesteld en die tijdens festiviteiten verkocht.

Dit is een luxe hamburger in de sfeer van de tijd van deze machtige middeleeuwse familie. Daarvoor gebruik ik ingrediënten die er toen ook al waren, zoals ui en rundvlees. Twee jaar na het feestelijke jubileum ligt dit product nog steeds in mijn toonbank en is het inmiddels een lokaal bekende burger die veel inwoners van Vianen aanspreekt.

Receptuur voor de slager

Ingrediënten

  • 2 kilogram magere gesorteerde rundersnippers 90/10.
  • 50 gram per kilo rode marinade, bijvoorbeeld argentinafire pure ( Verstegen) of Mississippi (Epos).
  • 4 stengels verse bosuitjes.

Bereiding

  1. Draai het vlees een keer door de 3 mm- of twee keer door de 5 mm-plaat.
  2. Vermeng het vlees met de aangegeven hoeveelheid marinade en de zeer fijn gesneden bosui. Snijd ook het groene deel mee. Dit geeft extra kleur aan het product.
  3. Zorg ervoor dat het deeg net binding heeft, zodat dit magere product niet te droog wordt bij de bereiding.
  4. Maak hier bollen van 125 à 130 gram van. Druk de bollen in een iets plattere vorm.
  5. Presenteer op zwarte tartaar onderleggers.

 

Tips uit de slagerspraktijk

  • Wanneer je verse bosui gebruikt, kun je dit product maximaal twee dagen bewaren. Bij grote bestellingen, zoals barbecuepartijen,is het aan te raden om de bosuitjes mee te draaien door de 3 mm-plaat en een uitsteker te gebruiken. De burger is dan wat platter en makkelijk te bereiden op de barbecue.
  • Leg je deze burgers op de grill of barbecue: gebruik dan aluminium onderleggers, zodat de burgers eerst wat steviger kunnen worden en niet over het rooster zakken.

Bereidingstips voor de klant

Bak de burgers rustig aan beide kanten in een pan gedurende 8 minuten, zodat de burger licht rosé blijft van binnen.

Reageer op dit artikel