nieuws

Omvang hormoonschandaal in 2002 verzwegen door regering

Nieuws 1629

De Nederlandse overheid heeft in 2002 de omvang van een schandaal met gevaarlijke hormonen in de varkenssector verzwegen. Daarbij is de Europese wetgeving overtreden en zijn mogelijk grote gevaren voor de volksgezondheid genegeerd.

Omvang hormoonschandaal in 2002 verzwegen door regering
Foto: archief Vleesmagazine

Dat meldt De Correspondent op basis van eigen onderzoek naar het hormoonschandaal, schrijft de Telegraaf. Als de Europese regels toen strikt waren gevolgd, dan had de helft van de Nederlandse varkensstapel (zes miljoen varkens) moeten worden geruimd.

Besmet varkensvoer

Varkensvoer is destijds besmet geraakt met het hormoon MPA. Biggen van zeugen die het dat voer hadden gegeten vertoonden vreemde afwijkingen. Slechts vijftigduizend varkens werden destijds gedood.

Desondanks zijn besmette producten in de voedselketen terecht gekomen en via onder meer limonade en ijsjes door mensen geconsumeerd. MPA mag onder geen beding in voeding terechtkomen vanwege gezondheidsrisico’s.

Reageer op dit artikel