nieuws

Schippers: niet zwartepieten in eiercrisis

Nieuws 1139

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil ‘niet zwartepieten’ in de eiercrisis en stelt dat ‘met de kennis van nu’ alles goed was gegaan. Ze reageerde daarmee op een vragenvuur over de fipronil-affaire en de harde kritiek op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van Tweede Kamerleden.

Schippers: niet zwartepieten in eiercrisis

Schippers verwees voortdurend naar het onderzoek naar de crisis dat onder leiding van Winnie Sorgdrager plaats gaat vinden. Dat moet volgens haar de vele vragen die er zijn over de rol van de pluimveehouders en de NVWA – die niet daadkrachtig zou hebben ingegrepen – gaan beantwoorden.

Kennis van nu

De minister benadrukte op dit moment niet met de vinger te willen wijzen naar betrokkenen die fouten zouden hebben gemaakt. ‘Ik wil nagaan wat er is gebeurd. Met de kennis van nu was alles goed gegaan. Kon dit ook met de kennis van toen?’, aldus Schippers.

Zure les

Maar zij en staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken wijzen erop dat de pluimveesector zelf een belangrijke verantwoordelijkheid draagt voor de voedselveiligheid. Van Dam spreekt van de ‘pijnlijke en zure les’ dat ‘zakendoen niet altijd op basis van vertrouwen kan’. Maar boeren zijn verplicht zelf te controleren of anderen die op hun bedrijf aan de slag gaan zich aan de regels houden, stelt de staatssecretaris.

Zelfcontrole boeren

Van Dam voelde niets voor het pleidooi van een deel van de Kamer om de verantwoordelijkheid voor de controles terug te halen naar de overheid. Hij wil wel dat de NVWA beter gaat samenwerken met de sector en maakt samen met boeren en andere betrokkenen een plan om de zelfcontrole te versterken.

Geen zak geld voor boeren

De staatssecretaris denkt dat niet alle boeren de crisis doorstaan. Maar hij houdt vol dat hij hen niet te hulp kan schieten met een zak geld, zoals België doet. De overheid zou dan bedrijven bevoordelen die hun problemen deels zelf hadden kunnen voorkomen en dat mag niet. Wel hoopt hij van de Europese Unie geld los te krijgen om de reputatie van het Nederlandse ei te herstellen.

NVWA moet beter

Los van de eiercrisis gaf ze toe ‘dat de NVWA beter kan en beter moet’. ‘Daarom is een verbetertraject ingeslagen’, zei Schippers met een verwijzing naar hervormingen waaraan de dienst al is begonnen. ‘Dat is niet gebeurd omdat het allemaal zo uitstekend gaat bij de NVWA.’

Slechte communicatie

Ook de communicatie liet te wensen over, erkende de minister. Het advies van de tweede man van de NVWA in Nieuwsuur om voorlopig even geen eieren te eten ‘had niet zo gemoeten’. Maar Schippers wil kiezen voor openheid, ook als ze nog niet op alle vragen een antwoord heeft, en dat maakt de communicatie volgens haar onvermijdelijk wat rommelig.

Reageer op dit artikel