nieuws

Brussel wil samenwerking in eiercrisis, geen ‘blame game’

Nieuws 683

Europese landen die zijn getroffen door de eiercrisis moeten volgens Brussel niet met een beschuldigende vinger naar elkaar wijzen, maar samenwerken.

Brussel wil samenwerking in eiercrisis, geen ‘blame game’

‘In de eiercrisis moet op een vastberaden, gecoördineerde en transparante manier worden samengewerkt, en niet worden overgegaan tot een ‘blame game’, zei een woordvoerder van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Belgische beschuldiging

De commissie reageerde op de Belgische beschuldiging dat Nederland tekort is geschoten bij het delen van informatie. Ook stelde de Belgische minister Denis Ducarme (Landbouw) dat Nederland vorig jaar al wist van de aanwezigheid van fipronil in eieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit sprak dat tegen.

Lessen trekken

De Europese Commissie riep landen donderdag op verdere beschuldigingen achterwege te laten. Het orgaan zei ook bereid te zijn met lidstaten te overleggen over de lessen die kunnen worden getrokken uit het schandaal. Ook wil het dagelijks bestuur van de EU kijken hoe het Europese waarschuwingssysteem voor dit soort kwesties kan worden verbeterd.

Reageer op dit artikel