nieuws

Beslist.nl zet bbq-trends op een rij

Nieuws 578

Nederlanders barbecueën steeds vaker en op meer verschillende plekken. Ook durven we meer nieuwe technieken te proberen. De barbecue wordt steeds vaker online gekocht en het is vooral nog de man die de BBQ bestiert. Daarnaast doen we graag mee aan de (gezonde) slow-cooking trend.

Beslist.nl zet bbq-trends op een rij

Hoe vaak slingert de Nederlander de barbecue aan? Wat zijn de nieuwste trends? En tips voor veilig barbecueën. Samen met Harm Jan de BBQ man (bekend van diverse RTL-programma’s waarin hij barbecuet) zet beslist.nl de nieuwste BBQ feiten en trends op een rij. Bekijk deze weetjes in de BBQ infographic.

‘We barbecueën niet alleen maar meer in de achtertuin. Maar ook in een park, op de boot, op de camping of op het balkon, aldus Harm Jan de BBQ man. Al jaren neemt de populariteit van bbq-en toe in Nederland. Ook dit jaar is de online populariteit van barbecues en accessoires gegroeid meldt online winkelcentrum beslist.nl.

Populairder dan ooit

Barbecueën wint steeds meer aan populariteit in Nederland. Consumenten kopen hun barbecues en toebehoren steeds vaker op internet. Beslist.nl ziet de online vraag en de diversiteit van het aanbod ook dit jaar stijgen. Jaarlijks zoeken meer dan een half miljoen consumenten naar barbecues op het online winkelcentrum. De vraag piekt dit jaar in mei en juni. De piek in mei is waarschijnlijk veroorzaakt door de mooie dagen in mei.

Online interesse in barbecueën in Nederland (bron: GoogleTrends)

De BBQ is van de man

91 procent van de bbq-momenten staat de man achter de barbecue. De barbecue is een populair Vaderdagcadeau, maakt beslist.nl op uit zijn cijfers. Jaarlijks is er een duidelijke piek te zien in de belangstelling voor barbecues in de twee weken voorafgaand aan Vaderdag. Het aantal zoekopdrachten naar barbecues stijgt dan tot wel 20 procent.

Veiligheid boven alles

We barbecueën niet alleen meer in de achtertuin. Ook de parken, campings en boten zijn plekken waar de Nederlander het vuur aanstookt. Veilig barbecueën wordt daarom steeds belangrijker. Van de ongeveer 870 mensen die jaarlijks langere tijd worden opgenomen in een brandwondencentrum is 10 procent gerelateerd aan vluchtige brandbare vloeistoffen zoals spiritus.

Lees ook: Barbecue trend: Groot vlees blijft populair

Grillmasters staan op

Het barbecueën lijkt steeds verder te professionaliseren. Houtskoolbarbecues krijgen vaker de voorkeur boven gas- en elektrische-barbecues, zo signaleert beslist.nl. Grillen op houtskool wordt gezien als de meest authentieke barbecuemethode, met de beste barbecuesmaak en -beleving. Grillmasters gebruiken ook steeds vaker handige barbecue-accessoires waaronder brikettenstarters, barbecueschorten en thermometers, om de temperatuur van het vlees in de gaten te houden.

Smoken, het nieuwe grillen

Slow Cooking is helemaal hot. Langzaam garen op een lage temperatuur. De kunst is dan om je barbecue op een zo’n constant mogelijke temperatuur te houden. Grillmasters tonen veel interesse in robuuste smoker barbecues. Dit is een typisch Amerikaanse barbecue, waarin het vlees langzaam wordt gerookt. Ook de kamado barbecue is in trek. Dit is een keramische barbecue, gebaseerd op de ruim 3000 jaar oude Aziatische ‘kamado’ kleiovens. Keramiek is een warmte vast materiaal, dit zorgt ervoor dat de temperatuur in de barbecue nauwkeurig kan worden geregeld. De kamado-barbecue wordt veel gebruikt door chef-koks in professionele keukens.

Top 10 barbecuetypen (bron: beslist.nl)

1) Houtskoolbarbecues
2) Gasbarbecues
3) Kamado barbecues
4) Buitenkeukens
5) Smoker barbecues
6) Skottelbraais
7) Tafelbarbecues
8) Rookovens
9) Dutch ovens
10) Balkonbarbecues

De populairste merken:

1. Weber
2. Buschbeck
3. Barbecook
4. Campingaz
5. Boretti
6. Nieuwkomer: Outdoor Chef

Reageer op dit artikel