nieuws

Veel vlees zonder keurmerk in tv-reclame super

Nieuws 24

Als supermarkten reclame maken op tv voor vlees, dan gaat dat in 70 procent van de gevallen om vlees zonder dierenwelzijnsmerk. Vleesvervangers en biologisch vlees ontbreken in de tv-reclames.

Veel vlees zonder keurmerk in tv-reclame super
Archief Vleesmagazine

Dit blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Nielsen die in handen zijn van Wakker Dier. Nielsen registreert de mediabestedingen in Nederland.

Vleesaanbieding

Van juli 2015 tot maart 2016 werd ruim 85.000 keer een supermarktreclame uitgezonden. Deze kwamen van Albert Heijn, Plus, Jumbo, Lidl, Dirk en Emté. In ruim 17.000 daarvan zat een vleesaanbieding en 70 procent daar weer van was van vlees zonder dierenwelzijnsmerk. Wakker Dier noemt dat kiloknallers. Het overige vlees had meestal één Beter Leven-ster en er waren enkele reclames voor vlees met twee sterren.

Dirk

Dirk had als enige geen vleesreclame op tv. Albert Heijn en Emté hadden de meeste vleesreclames en de minste met dierenwelzijnskeurmerk. Bij Plus had 46 procent wél een keurmerk. Wakker Dier vindt dat veel supers met hun aanbiedingen het dierenleed in de vee-industrie in stand houden.

Ophef

Een paar maanden geleden ontstond ophef over de definitie die Wakker Dier hanteert voor kiloknallers. Emté en Plus noemden dit tegenover Distrifood misleidend. Zo wordt een diervriendelijk concept als Natuurvlees van Emté, ook ingedeeld bij de kiloknallers. Puur en alleen omdat het geen dierenwelzijnskeurmerk draagt. ‘Van Natuurvlees is veel te zeggen, maar niet dat het kiloknallervlees is. Wakker Dier wil via een telling aantonen dat het niet loopt met de verduurzaming van vlees in de supermarkten. Daarbij focussen ze op keurmerkjes, maar kijken niet naar het werkelijke dierenwelzijn,’ liet woordvoerder Wilco Jansen van Emté aan Distrifood weten. De runderen waarvan het vlees wordt gebruikt, dienen als grote grazers voor het beheer van natuurgebieden.

AH Greenfields

Een ander voorbeeld is het Ierse rundvlees van AH, dat niet meer standaard een ster van de Dierenbescherming draagt, maar is overgegaan naar AH Greenfields. Het vlees is afkomstig van boeren die voldoen aan de eisen van het Ierse Farm Quality Assurance Systeem. Desondanks rekent Wakker Dier het tot de kiloknaller.

Reageer op dit artikel