nieuws

‘Kans MRSA-besmetting via rauw vlees klein

Industrienieuws

DEN HAAG – Het Voedingscentrum ontkent dat er grote problemen zijn met MRSA-besmetting. De organisatie reageert daarmee op het tv-programma Zembla over MRSA.

‘Kans MRSA-besmetting via rauw vlees klein

DEN HAAG – Het Voedingscentrum ontkent dat er grote problemen zijn met MRSA-besmetting. De organisatie reageert daarmee op het tv-programma Zembla over MRSA.

‘Besmetting door contact met rauw varkensvlees komt in de praktijk weinig voor. Wel is het belangrijk de handen goed te wassen na aanraking van rauw varkensvlees.’

Ook is het volgens de organisatie zaak rauw varkensvlees goed gescheiden te houden van andere etenswaren om kruisbesmetting te voorkomen.

Op bereid varkensvlees komt de bacterie niet meer voor. Dit omdat de MRSA-bacterie hoge temperaturen niet overleeft, aldus het Voedingscentrum

Dat veel varkens drager zijn van MRSA, komt waarschijnlijk doordat de gangbare varkenshouderij veel gebruik maakt van antibiotica, zegt de organisatie. Als medicijn, maar ook preventief en tot voor kort ook als groeibevorderaar.

Juist omdat de gangbare varkenshouderij vaak antibiotica gebruikt kon de bacterie er resistentie tegen ontwikkelen en zich ongestoord vermenigvuldigen.

In het slachthuis kan ook varkensvlees erdoor besmet raken. Kalfsvlees kan de besmetting eveneens hebben. Mogelijk is biologisch vlees minder vaak besmet, zegt het Voedingscentrum.

Van de Nederlandse bevolking is naar schatting 0,03% drager van de MRSA-bacterie. Een deel van hen is beroepsmatig in aanraking gekomen met de bacterie, zoals varkenshouders. Een ander deel is ermee besmet in het ziekenhuis.

Inmiddels is het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar in heel Europa verboden. In de biologische veehouderij mag antibiotica alleen als medicijn worden gebruikt.

Lees ook:
VWA negeerde signalen MRSA op vlees (18 december 2006)

Reageer op dit artikel