nieuws

Wildeboer moet uitspraken over dochter rectificeren

Industrienieuws

ASSEN – Aaldert Wildeboer moet de ‘onjuiste’, ‘negatieve’ en ‘grievende’ uitspraken die hij gedaan heeft over zijn dochter Trudy rectificeren. Dat heeft de voorzieningenrechter in Assen bepaald.

Wildeboer moet uitspraken over dochter rectificeren

ASSEN – Aaldert Wildeboer moet de ‘onjuiste’, ‘negatieve’ en ‘grievende’ uitspraken die hij gedaan heeft over zijn dochter Trudy rectificeren. Dat heeft de voorzieningenrechter in Assen bepaald.

Aaldert zei onder meer in het Algemeen Dagblad en op Meatandmeal.nl dat zijn dochter de aanstichtster zou zijn van alle ellende rond Friesland Vlees. Zo zou ze als bedrijfsleider van Friesland Veal, de zaken in de boekhouding veel florissanter hebben voorgespiegeld dan ze waren.

Volgens Aaldert Wildeboer zou ze ook met de klokkenluiders en met Tros tv-programma Radar hebben gepraat, wat er samen met uitspraken van minister Verburg voor gezorgd heeft dat het bedrijf in een neerwaartste spiraal terecht kwam.

Negatieve gevolgen
Trudy Wildeboer, die in oktober 2006 door haar vader op non-actief werd gesteld, daagde Aaldert voor de rechter. Dit omdat zij stelt, in haar huidige zakelijke contacten de negatieve gevolgen te ondervinden van het artikel.

‘Ik heb niet gesjoemeld, ik heb geen mensen gebeld en ik wil mijn vader niet kapotmaken’, stelde zij tijdens de zitting tegenover de rechter, meldt website regiohoogeveen.nl. ‘En ik wil ook helemaal niet in de publiciteit, maar wordt daar nu toe gedwongen.’

‘Niet mijn woorden’
Vader Wildeboer beriep zich op de vrijheid van meningsuiting, maar stelde ook dat zijn uitspraken niet allemaal juist zijn verwoord. Verder zouden de suggesties deels ook door de journalist zijn gewekt. ‘Wat in de krant staat zijn niet mijn woorden’, verklaarde de ondernemer. Hij doelde daarbij onder meer op ‘sjoemelen’ en ‘kapot maken’.

De rechter bepaalde nu dat alle beschuldigingen van Aaldert Wildeboer onrechtmatig zijn. Hij heeft niet aannemelijk kunnen maken dat zijn beschuldigingen op waarheid berusten. Ook mag hij zich daarbij niet verschuilen achter journalistieke vertalingen van zijn uitlatingen.

Dwangsom
Daardoor moet Aaldert Wildeboer nu een rectificatie plaatsen in het AD en de Leeuwarder Courant, op straffe van een dwangsom van 1000 euro per dag tot een maximum van 50.000 euro.

Trudy Wildeboer eiste ook een rectificatie op Meatandmeal.nl, maar daar ging de rechter niet in mee. Dit omdat Trudy onvoldoende aannemelijk had kunnen maken dat er contacten tussen Aaldert en de redactie van de website waren geweest.

Aaldert mag zich van de rechter verder niet meer in het openbaar grievend uitlaten over zijn dochter, voor zover het gaat om het al dan niet sjoemelen met de boekhouding en het ten gronde richten van zijn bedrijf.

Lees de uitspraak van de rechtbank in Assen

Lees ook:
Harrie Wildeboer: ‘Geen winnaars’ (26 juni 2008)
Dochter sleept Aaldert Wildeboer voor rechter (12 juni 2008)
‘Dochter Wildeboer achter ellende Friesland Vlees (2 mei 2008)
Trudy Wildeboer weg bij Friesland Vlees (8 maart 2006)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over Wildeboer

Reageer op dit artikel