nieuws

Vleeshandelaar spil in politierel

Industrienieuws

NIJMEGEN – Een Nijmeegse vleeshandel in shoarmaspiezen is de spil in een rel waarbij zelfs minister Guusje ter Horst door de Nationale Ombudsman op haar vingers is getikt.

Vleeshandelaar spil in politierel
Archieffoto: Vleesmagazine

NIJMEGEN – Een Nijmeegse vleeshandel in shoarmaspiezen is de spil in een rel waarbij zelfs minister Guusje ter Horst door de Nationale Ombudsman op haar vingers is getikt.

De vleeshandelaar was in 2003 betrokken bij een aanrijding in Nijmegen. Een hoofdagent van de Verkeers Ongevallen Analysedienst liet toen een ongeval-registratieformulier aanpassen in het voordeel van zijn zoon, die de man van achteren had aangereden.
Ter Horst, nu minister, corrigeerde dat ten onrechte niet.

Verzekeringscenten
Het slachtoffer kon door de tussenkomst van de hoofdagent fluiten naar zijn verzekeringscenten. De zoon van de politieman verging het beter: hij kreeg zijn premieverhoging door de verzekeraar teruggestort.

Foto’s
De hoofdagent liet via een collega de ongevalregistratie wijzigen, waardoor het leek alsof de vleeshandelaar de botsing veroorzaakt had door plotseling te remmen.

Bovendien maakte de agent in uniform op het bedrijfsterrein van de vleeshandelaar foto’s van de schade aan diens bestelbusje. Hij zou hiermee willen hebben aantonen dat de vleeshandelaar een oude schade wilde opvoeren.Ook zou hij de man hebben afgeraden een claim tegen zijn zoon in te dienen, meldt dagblad De Gelderlander.

Misstap
Ombudsman Alex Brenninkmeijer stelt dat Ter Horst niet passend reageerde. Hij schrijft: ‘Het had op haar weg gelegen om volmondig te erkennen dat er sprake was geweest van een ernstige misstap.’
Voormalig korpsbeheerder Guusje Ter Horst heeft nagelaten het politiekorps Gelderland-Zuid duidelijk te maken dat het politieoptreden in deze zaak niet door de beugel kon, aldus Brenninkmeijer.
Ter Horst bood de vleeshandelaar wel excuses aan voor de foute bejegening van de hoofdagent, maar blokkeerde de gevraagde schadevergoeding.

Integriteit
Zowel in haar periode als burgemeester als tijdens haar ministerschap profileert Ter Horst zich juist als iemand die hamert op de integriteit van overheidsdienaren. Zo hekelde ze de ‘vriendjespolitiek’ in het Nijmeegse stadhuis.

Blij
De nieuwe korpsbeheerder, de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf, zal de Nijmeegse vleeshandelaar zijn excuses aanbieden.
De vleeshandelaar liet weten erg blij te zijn met het oordeel van de ombudsman. ‘Ik wist altijd al dat ik in mijn recht stond. Eindelijk wordt erkend dat ik gelijk had.’

Lees ook:
Eten op de weg verhoogt kans botsing (21 augustus 2006)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over ongelukken

Reageer op dit artikel