nieuws

Nitriet/nitraat mogelijk tegen maagzweer

Industrienieuws

UPPSALA – Nitriet en nitraat in vlees bieden mogelijk bescherming in de maag. Dat stelt de Zweedse onderzoeker Joel Petersson.

Nitriet/nitraat mogelijk tegen maagzweer

UPPSALA – Nitriet en nitraat in vlees bieden mogelijk bescherming in de maag. Dat stelt de Zweedse onderzoeker Joel Petersson.

Petersson werkt bij de faculteit Medische Celbiologie van de Zweedse Uppsala Universiteit.

Bacteriën in de mond maken nitriet van nitraat en dat verandert in de maag in stikstofoxide, die de beschermende mechanismen van de slijmerige membramen in de maag stimuleren, zegt hij in zijn onderzoek Nitrate, Nitrite and Nitric Oxide in Gastric Mucosal Defense.

Nitriet is een additief bij be- en verwerkt vlees om de houdbaarheid te vergroten, kleur te stabiliseren en de karakteristieke roze vleeskleur te krijgen. Eerdere studies suggereerden dat het consumeren van grote hoeveelheden nitriet in vlees het risico op longziekten vergroot, meldt Foodproductiondaily.com.

Nitraatrijk voedsel
Petersson gebruikte ratten bij zijn onderzoek. Hij gaf ze nitraatrijk voedsel terwijl een deel bovendien een antibacteriële mondspray kreeg toegediend. Alleen bij deze laatste groep ontstond schade aan membramen in de maag.

Stikstofoxide verwijdt de bloedvaten, waardoor de bloedstroom in de maag toeneemt, en dus beschermende mechanismen activeert. Het beschermt tegen bloedingen en zweren in het maag/darmkanaal.

Hoewel de positieve rol van bacteriën in de mond al eerder is ontdekt, noemt Petersson het relatief nieuw dat stikstofoxide gevormd kan worden in de maag zonder hulp van enzymen, maar puur vanuit nitriet in speeksel.

Download het onderzoek

Lees ook:
Kankerrapport weggehoond door vleessector (1 november 2007)
Nieuwe anti-Listeria cultuur vleeswaren (14 september 2007)
Te veel nitriet in lichaam kleuters (20 juni 2006)
Natuurlijk alternatief voor nitriet en nitraat (27 april 2006)
Nitriet in biologische vleeswaren blijft nodig (16 april 2006)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over nitriet en nitraat

Reageer op dit artikel