nieuws

Franse kippenvleessector verdacht van prijsafspraken

Industrienieuws

PARIJS – De Franse kartelpolitie DGCCRF verdenkt grote kippenbedrijven als LDC, Doux en Gastronome van illegale prijsafspraken over de winkelprijs van kippenvlees.

Franse kippenvleessector verdacht van prijsafspraken

PARIJS – De Franse kartelpolitie DGCCRF verdenkt grote kippenbedrijven als LDC, Doux en Gastronome van illegale prijsafspraken over de winkelprijs van kippenvlees.

Volgens de onderzoekers is al sinds 2006 sprake van ‘vreemde ontwikkelingen’ in de sector kippenvlees.

De klokkenluider voor deze zaak werkt binnen een groothandel. ‘Hij onthulde dat slachthuizen een minimumprijs voor de verkoop aan consumenten afspreken. Deze praktijken zouden al een jaar of twintig bestaan voor merkkippenvlees en een jaar of twaalf voor andere producten’, vermeldt de Franse krant Le Figaro.

Het ministerie van financiën heeft haar directoraat-generaal voor concurrentiezaken in november vorig jaar opdracht gegeven de zaak te onderzoeken. Dit nadat er ‘verschillende signalen werden ontvangen over het bestaan van een producentenkartel bij de kippenbedrijven’, meldt het Agrarisch Dagblad.

De handelaar liet de karteldienst ook de prijslijsten zien die hij kreeg van enkele grote kippenbedrijven. ‘Zijn marge om voor een lagere prijs te verkopen was nihil omdat hij dan het risico zou lopen geen kip meer geleverd te krijgen.’

Van de grote bedrijven als LDC, Doux en Gastronome die bij deze zaak betrokken zouden zijn, gaat alleen de Groupe Doux, voor zover nu bekend, vrijuit. De onderzoekers zouden inmiddels een reeks vertegenwoordigers van deze bedrijven en van grote winkeliers hebben ondervraagd.

Lees ook:
Bulgaars vleeschandaal: fraude met EU-geld (11 maart 2008)
Jonge Fransen eten minder vlees (21 november 2007)
Boete Franse vleesboycot verlaagd (13 december 2006)

Reageer op dit artikel