nieuws

Weinig salmonella in NL-kalkoen

Industrienieuws

ZOETERMEER – Van de Nederlandse vleeskalkoenen is anderhalf procent besmet met salmonellabacteriën die ook voor de mens bedreigend kunnen zijn.

Weinig salmonella in NL-kalkoen

ZOETERMEER – Van de Nederlandse vleeskalkoenen is anderhalf procent besmet met salmonellabacteriën die ook voor de mens bedreigend kunnen zijn.

Dat blijkt uit onderzoek dat tussen oktober 2006 en oktober 2007 in alle EU-lidstaten is gehouden.

In Nederland zijn 172 koppels onderzocht, meldt het Agrarisch Dagblad.

14,1 procent had een salmonellabacterie, maar slechts anderhalf procent is besmet met Salmonella Enteritidis (Se) of Salmonella Typhimurium (St). Dit zijn de meest voorkomende salmonella’s die voor de mens gevaarlijk zijn

Gemiddeld liggen in Europa de Se en St-levels op 3,8 procent. Voor alle salmonella-types is dat zelfs 30,7 procent.

In Tsjechië heeft 18 procent van de kalkoenen de Se of St-bacterie, terwijl dit in Scandinavië op vrijwel nul ligt.

In Hongarije en Spanje ligt het besmettingspercentage met salmonella (alle soorten) op respectievelijk 79 en 56 procent.

De Eu werkt nu aan een verordening om de besmetting met salmonella terug te dringen.

Lees ook:
Steeds minder salmonella in kippenvlees (15 november 2007)
Salmonellabesmettingen België flink omlaag (1 maart 2007)
Salmonella soms bestand tegen bleekwater (8 december 2006)
Onderzoek naar resistente salmonellavariant (10 juli 2006)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over salmonella

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels