nieuws

Marinade vermindert kankerverwekkende stof

Industrienieuws

CHICAGO – Vleesmarinades kunnen de vorming van kankerverwekkende heterocyclische amines (hca’s) sterk verminderen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Marinade vermindert kankerverwekkende stof

CHICAGO – Vleesmarinades kunnen de vorming van kankerverwekkende heterocyclische amines (hca’s) sterk verminderen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Wetenschappers van Kansas State University legden biefstuk gedurende een uur in drie verschillende marinades die in de winkel verkrijgbaar zijn.

De biefstuk werd vervolgens gegrild op 200 graden Celsius. Bij de Caraïbische marinade bleek de reductie met 88 procent het hoogst, gevolgd door de kruidenmarinade (72 procent en de ‘Zuidwestmarinade’ (57 procent).

De onderzoekers vonden in de marinades polyfenolische antioxidanten als ‘carnosic acid, carnosol en rosmarinic acid’, zo blijkt uit het onderzoek. In de Caraïbische marinade, die zorgde voor de hoogste reductie, zat het hoogste gehalte aan die stoffen.

Lees ook:
Marinade voorkomt vorming ongezonde stofjes uit cholesterol (4 juli 2006)

Oregano-olie doodt salmonella in kipfilet (27 vovember 2007)

Rozemarijn verlengt houdbaarheid vlees (22 juni 2006)

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels