nieuws

Licht herstel vleesvarkenshouderij

Industrienieuws

DEN HAAG – De resultaten in de vleesvarkenshouderij over de eerste negen maanden van 2010 vertonen licht herstel ten opzichte van 2009.

Licht herstel vleesvarkenshouderij

DEN HAAG – De resultaten in de vleesvarkenshouderij over de eerste negen maanden van
2010 vertonen licht herstel ten opzichte van 2009.

Gemiddeld verdienden de varkenshouders over de eerste negen maanden van dit jaar 9 euro meer per plaats dan vorig jaar. Dit blijkt uit de sectorcijfers van de GIBO Groep. Het resultaat is nog niet goed genoeg om aan de aflossingsverplichtingen te voldoen. De betere vleesvarkensbedrijven houden ruim 17 euro per plaats meer over dan het gemiddelde.

Lagere vleesprijs

De verschillen worden vooral gerealiseerd door een hogere opbrengst van de afgeleverde varkens en lagere aankoopkosten van de biggen. De verkoopprijs van vleesvarkens is in 2010 met 11,5 euro per plaats gedaald, vanwege een lagere vleesprijs. Maar ook de inkoopprijs is gedaald: per vleesvarkenplaats liggen de kosten voor aankoop van biggen 13 euro lager. De voerkosten dalen met 4 euro per plaats. De voerwinst komt uiteindelijk 5,5 euro per plaats hoger uit. Aan overige directe kos-ten is 0,5 euro per plaats meer uitgegeven. Alles bij elkaar resulteert dit in een 5 euro hoger saldo per plaats.

Voor het hele jaar 2010 wordt een hoger resultaat verwacht van 9 euro per plaats. In het vierde kwartaal stijgen de uitgaven voor voer, maar deze worden gedeeltelijk gecompenseerd door lagere bigkosten.

Lees ook:
NVV wil vaker met slachterijen spreken (9 juli 2010)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over varkenshouders

Reageer op dit artikel