nieuws

Ham mogelijk oorzaak grote uitbraak salmonella

Industrienieuws

BILTHOVEN – Sinds augustus zijn 150 mensen getroffen door een ernstige uitbraak van salmonella, mogelijk veroorzaakt door Nederlandse vleeswaren.

Ham mogelijk oorzaak grote uitbraak salmonella

BILTHOVEN – Sinds augustus zijn 150 mensen getroffen door een ernstige uitbraak van salmonella, mogelijk veroorzaakt door Nederlandse vleeswaren.

Er is volgens het RIVM een aanwijzing dat de besmetting wordt veroorzaakt door ham van een Nederlandse vleeswarenproducent. ‘Dat is echter een aanwijzing van slechts één patiënt, in Denemarken’, zegt epidemioloog Yvonne Doorduyn van het RIVM tegen Meatandmeal.nl. 

‘Zeer onwaarschijnlijk’
Een woordvoerder van de VWA verklaart tegen Meatandmeal.nl dat het zeer onwaarschijnlijk is dat ham de veroorzaker is. ‘We proberen te achterhalen waar de besmetting vandaan komt, maar dat blijkt toch zeer moeilijk te vinden.’

Veel van de 150 besmette patiënten zijn in het ziekenhuis terechtgekomen. De bacterie (Salmonella typhimurium DT 104) kan zo huishouden omdat zij resistent is tegen een groot aantal antibiotica. De standaard aanpak tegen een salmonellose werkt dan niet afdoende.

In heel Nederland
De ziektegevallen doen zich in heel Nederland voor. ‘Het begon in augustus’, aldus Doorduyn. ‘Nu nog zijn er wekelijks vijf tot tien nieuwe gevallen. Het gaat vooral om ouderen en kinderen.’

Het RIVM onderzoekt de oorzaak. Voorlopige resultaten van het RIVM maken duidelijk dat de besmetting niet komt door de consumptie van vis of zuivelproducten of door contact met dieren.

Lees ook:
Protozoa in slachterijen gevonden (9 oktober 2008)
Tientallen ziek door diepvriesmaaltijd (8 oktober 2008)
Meer voedselinfecties door klimaat (22 september 2008)
‘Schoonmaak aanpassen aan soort vlees’ (11 september 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over salmonella

Zie ook:
HACCP-module

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels