nieuws

EU wil pekingeend nek omdraaien

Industrienieuws

BRUSSEL – Europa wil de traditioneel bereide pekingeend de nek om draaien. De traditionele ovens in Chinese restaurants zou niet aan Europese veiligheidsnormen voldoen.

EU wil pekingeend nek omdraaien

BRUSSEL – Europa wil de traditioneel bereide pekingeend de nek om draaien. De traditionele ovens in Chinese restaurants zou niet aan Europese veiligheidsnormen voldoen.

Dat meldt het Vlaamse dagblad Het Belang van Limburg.

CE-markering
Tien restaurants in het Chinatown-district in Londen zitten al met verzegelde ovens. De EU maant de andere lidstaten aan nu ook zo gauw mogelijk tot controles van de Peking Duckovens over te gaan.

De ovens die afgesloten werden met tape zijn de echte traditionele Chinese Peking Duck-ovens, zonder CE (Conformité Européenne)-markering die moet verzekeren dat het toestel aan alle veiligheids- en CO-normen voldoet.

Groter
De maatregel komt er ondanks dat de EU erkent dat er nog nooit gezondheidsproblemen werden gemeld over de ovens, die gemaakt worden in China en waarin ook Cantonese eend en speenvarken bereid worden. Ze zijn veel groter dan een commerciële oven. Zo kunnen er 24 eenden tegelijk in worden geroosterd en kan een speenvarken er aan het spit in ronddraaien.

Absurd
De Chinese BBC-televisiekok Ken Hom, die verscheidene beroemdheden als Tony Blair en Gordon Brown onder zijn klanten telt, is razend op Brussel. ‘Wat weten de Europeanen over pekingeend? Het zou hetzelfde zijn als inwoners van Hong Kong aan de Britten komen uitleggen hoe ze fish and chips moeten bereiden.’

Traditie
Pekingeend kent een traditie van zeshonderd jaar. Het gerecht wordt bereid door warme lucht tussen de huid en het vlees te blazen, gevolgd door roostering, zodat de korst extra krokant wordt.

Lees ook:
Eendenslachterij terug in handen familie (11 mei 2006)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels