nieuws

Dioxineschandaal Duitsland escaleert

Industrienieuws

BERLIJN – In een Duits dioxineschandaal is volgens cijfers van de regering-Merkel tot 3.000 ton vervuild veevoedervet aangemaakt. Een Duitse regeringswoordvoerder zei dat geen besmet vlees of veevoer aan Nederland is geleverd.

Dioxineschandaal Duitsland escaleert

BERLIJN – In een Duits dioxineschandaal is volgens cijfers van de regering-Merkel tot 3.000 ton vervuild veevoedervet aangemaakt.Een Duitse regeringswoordvoerder zei dat geen besmet vlees of veevoer aan Nederland is geleverd.

De Duitse pluimveesector is betrokken in een dioxinebesmetting van veevoer. De Duitse regering heeft laten weten dat er geen besmet vet of veevoer aan Nederland is geleverd. Begin december zouden wel 136.000 besmette eieren zijn geleverd aan een bedrijf in Barneveld.

Technische vetten

De besmetting is in Duitsland ontstaan doordat zogeheten technische vetten, niet geschikt voor consumptie, toch in de productie van Duits pluimveevoer zijn beland. De Duitse staatsecretaris van Landbouw Julia Klockner beschouwt dit als een criminele daad. Het voer is vervolgens geleverd aan Duitse legpluimveebedrijven, waarvan er inmiddels ruim 1000 zijn geblokkeerd, als ook enkele tientallen Duitse varkens- en rundveehouderijen. De maatregelen concentreren zich in de deelstaten Sleeswijk Holstein, Nedersachsen en Noordrijn Westfalen, maar dit kan nog oplopen en uitbreiden.

De nieuwe Voedsel en Warenautoriteit heeft voor Nederland onderzoek gedaan naar één handelsbedrijf, maar heeft geen onregelmatigheden vastgesteld. Er zijn geen routes geconstateerd naar de roodvleessector in Nederland. Er zou ook geen levering van het met dioxine vervuilde voer geweest zijn aan andere EU-landen.

Lees ook:
Meeste meldingen dioxine in Iers vlees (17 juli 2009)
China onderschept Iers dioxinevlees (26 januari 2009)
Colruyt haalt ‘dioxineworst’ terug (2 januari 2009)
Ierse supers leggen karbonade weer in schap (10 december 2008)
Vion ontdekte dioxine in Ierse vleesproducten (9 december 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Meer berichten over dioxine
 

Reageer op dit artikel