nieuws

Alle vragen over Ierse dioxinekwestie op een rij

Industrienieuws

DOETINCHEM – Zodra het woord dioxine valt, lijkt de consument in paniek te raken. Meat & Meal zette de belangrijkste vragen over de dioxinekwestie in Ierland op een rij.

Alle vragen over Ierse dioxinekwestie op een rij

DOETINCHEM – Zodra het woord dioxine valt, lijkt de consument in paniek te raken. Meat & Meal zette de belangrijkste vragen over de dioxinekwestie in Ierland op een rij.

Ga direct naar:
1.  Waarom worden Europawijd Ierse varkensvleesproducten uit de schappen gehaald?
2.  Om welke producten gaat het?
3.  Zijn er ook producten die wél mogen blijven worden gebruikt?
4.  Worden in Nederland ook alle Ierse varkensvleesproducten uit de schappen gehaald?
5.  Importeert Nederland veel varkensvlees uit Ierland
6.
  Wanneer kwam de FSAI achter dit probleem?
7.  Hoe vaak wordt er in Ierland op grondstoffen voor diervoeder gecontroleerd?
8.  Zijn consumenten blootgesteld aan dioxine? 
9.  Wat is het risico om ziek te worden?
10. Als het risco zo klein is, waarom dan toch de oproep alle producten uit de schappen halen?
11. Wat moeten consumenten doen?
12. Lopen zwangere vrouwen, ouderen of kinderen meer risico?
13. Is alle Ierse varkensvlees besmet?
14. Hebben rundvleesbedrijven ook besmet voer gehad?
15. Kan ik gewoon Iers rundvlees blijven eten?
16. Importeert Nederland veel Iers rundvlees?
17. Hoeveel rundveebedrijven telt Ierland?
18. Hoeveel Iers rundvlees wordt naar het buitenland geëxporteerd?
19. Wanneer komt Iers varkensvlees weer op de markt?
20. Hoe zit het met biologisch varkensvlees uit Ierland?
21. Wordt de veroorzaker voor de rechter gehaald?
22. Wat doet de overheid om de hoeveelheid dioxine te verminderen?
 

1. Waarom worden Europawijd Ierse varkensvleesproducten uit de schappen gehaald?
Onderzoek in de afgelopen week heeft bevestigd dat Iers varkensvlees was besmet met dioxine. Dioxine kan tot allerlei ziektes leiden, zoals chlooracné en in het uiterste geval kanker. Omdat alle Ierse varkens bij dezelfde slachterijen worden geslacht, is het moeilijk te achterhalen welke producten wel en welke niet zijn besmet. Uit voorzorg is daarom opgeroepen álle Ierse varkensvleesproducten uit de schappen te halen.

^
Terug naar boven

2. Om welke producten gaat het?
Alle producten waar Iers varkensvlees in zit, zoals bacon, salami, ham, paté en worst.

^
Terug naar boven

3. Zijn er ook producten die wél mogen blijven worden gebruikt?
Ja. Gelatine, producten met gelatine zoals snoep, chips en snacks en sauzen met varkensvlees- of hamingrediënten.

^
Terug naar boven

4. Worden in Nederland ook alle Ierse varkensvleesproducten uit de schappen gehaald?
De VWA heeft weliswaar opgeroepen tot een terughaalactie uit voorzorg, maar de brancheorganisatie CBL van de supermarkten zegt dat dit alleen nodig is voor producten waarvan is vastgesteld dat ze van besmette bedrijven en slachterijen afkomstig zijn. tot nu toe ging het slechts een handjevol producten.

^
Terug naar boven

5. Importeert Nederland veel varkensvlees uit Ierland?
Niet echt. Nederland importeert jaarlijks 1.800 tot 1.900 ton Iers varkensvlees. Het meeste van het (zeugenvlees) verdwijnt in vleeswaren.

^
Terug naar boven

6. Wanneer kwam de FSAI achter dit probleem?
Vorige week maandag (1 december 2008). Het Vion-bedrijf Rousselot in Gent ontdekte de dioxine. Zaterdag 6 december werden de eerste testen bevestigd.

^
Terug naar boven

7. Hoe vaak wordt er in Ierland op grondstoffen voor diervoeder gecontroleerd?
Jaarlijks zijn er 2.200 inspecties en meer dan 7.200 analyses.

^
Terug naar boven

8. Zijn consumenten blootgesteld aan dioxine?
Iedereen die sinds 1 september Iers varkensvlees heeft gegeten, is mogelijk aan dioxine blootgesteld. De kans dat dit in Nederland is gebeurd, is overigens niet zo heel groot, omdat hier maar weinig Iers(e) varkensvlees(producten) naar toe komt (zie ook vraag 5).

^
Terug naar boven

9. Wat is het risico om ziek te worden?
De dioxinegehaltes in het geteste vlees was tachtig tot 200 keer boven de toegestane waarde. Maar de kans om ziek te worden is te verwaarlozen, meldt ook de EFSA. Alleen als mensen over een jarenlange periode grote hoeveelheden van dit vlees eten of hebben gegeten, bestaat de kans ziek te worden. Consumenten staan echter elke dag bloot aan dioxine door uitlaatgassen, roken en branden.

^
Terug naar boven

10. Als het risico zo klein is, waarom dan toch de oproep alle producten uit de schappen halen?
Dioxines zijn hoe dan ook giftig. Het duurt jaren voordat ze zijn afgebroken en consumenten hoeven er niet onnodig aan blootgesteld te worden, vinden de voedselautoriteiten.

^
Terug naar boven

11. Wat moeten consumenten doen?
Wie varkensvlees of -producten van Ierse origine heeft, kan deze terugbrengen naar de winkel. Het is niet nodig om medische hulp te zoeken.

^
Terug naar boven

12. Lopen zwangere vrouwen, ouderen of kinderen meer risico?
Iedereen die slechts kleine hoeveelheden van het vlees heeft gegeten, over een korte periode, loopt minimaal gevaar.

^
Terug naar boven

13. Is alle Ierse varkensvlees besmet?
Ongeveer tien procent is direct besmet. Er zijn 47 varkensboerderijen ‘verdacht’. Van negen is vastgesteld dat zij het voer hebben gekregen.

^
Terug naar boven

14. Hebben rundvleesbedrijven ook besmet voer gehad?
Er zijn tot nu toe drie rundveebedrijven waar runderen een te hoge concentratie dioxine in hun bloed hebben. Acht boerderijen zijn niet meer verdacht. Nog eens 34 bedrijven worden nog onderzocht. Verwacht wordt dat nog circa negen rundveebedrijven ‘positief’ worden bevonden. De aangetroffen niveaus zijn overigens veel lager dan bij de varkens, omdat runderen in Ierland doorgaans op graslanden grazen en maar weinig veevoer krijgen.

^
Terug naar boven

15. Kan ik gewoon Iers rundvlees blijven eten?
Ja. Er is tot nu toe geen gevaar voor de volksgezondheid.

^
Terug naar boven

16. Importeert Nederland veel Iers rundvlees?
Ja. Vorig jaar (2007) werd 45.000 ton geïmporteerd. In de eerste helft van 2008 was dit volume 17.000 ton. Dat is twaalf procent van de totale rundvleesimporten in Nederland.

^
Terug naar boven

17. Hoeveel rundveebedrijven telt Ierland?
Ierland telt 69.000 rundveebedrijven. De rundersector is daarmee velen malen groter dan de varkenssector, die slechts 400 bedrijven telt.

^
Terug naar boven

18. Hoeveel Iers rundvlees wordt naar het buitenland geëxporteerd?
Ierland exporteert 85 procent van het rundvlees naar circa 35 landen, hoofdzakelijk in Europa. De exportwaarde bedraagt ongeveer 1,5 miljard euro. De exportwaarde van varkensvlees, dat naar 25 landen gaat, is circa 400 miljoen euro. Groot-Brittannië is de grootste importeur van Iers rund- en varkensvlees.

^
Terug naar boven

19. Wanneer komt Iers varkensvlees weer op de markt?
Ierse varkensvleesproducenten hopen later deze week weer varkensvlees te kunnen leveren.

^
Terug naar boven

20. Hoe zit het met biologisch varkensvlees uit Ierland?
De terughaalactie betreft alle varkensvleesproducten, ook biologische. Biologische varkensvleesproducten komen weer op de markt, zodra ze veilig zijn bevonden.

^
Terug naar boven

21. Wordt de veroorzaker voor de rechter gehaald?
De Ierse Justitie is momenteel bezig met een onderzoek. Het spoor leidt daarbij Millstream Recycling bij Carlow.

^
Terug naar boven

22. Wat doet de overheid om de hoeveelheid dioxine te verminderen?
In de EU gelden normen voor dioxines in diervoeders en levensmiddelen. Deze normen gaan uit van een zo klein
mogelijke inname van dioxines door dier en mens. Verder dwingt de overheid bedrijven door strengere
regelgeving om (milieu)vervuiling terug te dringen. Door deze maatregelen zijn de dioxine- en PCB-gehaltes in
voedingsmiddelen de afgelopen jaren steeds verder gedaald.

Terug naar boven

(Bronnen: Irish Independent, PVV, VWA, FSAI, ANP)

Klik hier voor feiten en fabels over dioxine (bron: pvcinfo.be)

Ga hier naar de website van de Food Standards Agency Ireland met de laatste updates over de dioxinekwestie

Lees ook:
Dioxine: Shannon Meats maakt zich geen zorgen (8 december 2008)
Risico ziek te worden van Iers vlees is ‘nihil’ (8 december 2008)
Recall Iers rundvlees (nog) niet nodig (8 december 2008)
Supers overleggen maandag over dioxinevlees
 (8 december 2008)
Recall Iers varkensvlees met dioxine (7 december 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over dioxine

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels