nieuws

Zorgen over macht VanDrie Group

Industrienieuws

APELDOORN – Nederlandse veehandelaren zijn bezorgd over de toenemende macht van VanDrie Group als die Alpuro mag overnemen.

Zorgen over macht VanDrie Group

APELDOORN – Nederlandse veehandelaren zijn bezorgd over de toenemende macht van VanDrie Group als die Alpuro mag overnemen.

Dat blijkt uit de zienswijze die de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) heeft ingediend bij Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa.

Zwakker
Volgens de organisatie wordt de positie van melkveehouders, veehandelaren, verzamelplaatsen, kalverhouders en consumenten zwakker als de overname doorgaat, meldt het Agrarisch Dagblad.

Volgens berekeningen van de NBHV neemt VanDrie na de overname tweederde van de inkoop van de nuchtere kalveren voor zijn rekening. Bovendien komt 50% van de kalverplaatsen in Nederland en 90% van de slacht van blanke kalveren in handen van de groep.

Consumenten
Daarnaast kunnen, volgens de NBVH, ook consumenten de dupe worden omdat de dominante positie van VanDrie het bedrijf in staat stelt de prijzen voor kalfsvlees op te drijven.

Dit geldt speciaal voor Nederland omdat in Nederlandse supermarkten alleen kalfsvlees met het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming wordt verkocht. Dat vlees wordt alleen door VanDrie geleverd.
 

Lees ook:
Buitenlands oordeel overname Alpuro (12 februari 2010)
‘Henny Swinkels heeft meeste invloed’ (31 december 2009)
Henny Swinkels: Beter Leven kalfsvlees ook bij Keurslager (21 december 2009)
VanDrie Group neemt Alpuro over (18 november 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over de overname VanDrie-Alpuro
Alle berichten over de NBVH
Alle berichten over Beter Leven kalfsvlees

Reageer op dit artikel