nieuws

Wildeboer vreest voor slachterij

Industrienieuws

LEEUWARDEN – Aaldert Wildeboer vreest voor de toekomst van zijn slachterij. Nu de aanvoer van runderen tot het nulpunt is gedaald, staan tientallen banen op het spel.

Wildeboer vreest voor slachterij

LEEUWARDEN – Aaldert Wildeboer vreest voor de toekomst van zijn slachterij. Nu de aanvoer van runderen tot het nulpunt is gedaald, staan tientallen banen op het spel.

‘Wij zijn gewoon in ons hemd gezet, terwijl er hier niets mis is’, aldus Wildeboer, die vandaag vandaag precies twee koeien slachtte, waar normaal tientallen de slachtlijn passeren.
Klanten laten de slachterij links liggen vanwege de vrees voor eigen imagoschade nu Friesland Vlees zo negatief in het nieuws is gekomen. De frustraties in het Friese slachthuis zijn daags na de heftige gebeurtenissen dan ook groot.

Landelijke media stortten zich afgelopen week en masse op Friesland Vlees nadat minister Verburg permanente controles bij de slachterij aankondigde. Bovendien deed het televisieprogramma Tros Radar er maandagvond nog een schepje boven op door te suggereren dat vlees van wrak vee in het consumptiekanaal terecht zou komen.

Naast de Friese slachterij werden Vion en C1000 ervan beschuldigd hiervan af te hebben geweten. ‘Ze roepen maar wat, maar op geen enkele manier hebben ze dit kunnen bewijzen. Ze laten een vleespakje van C1000 op televisie zien en zeggen dan “daarom is dit vlees zo goedkoop”. En de mensen thuis geloven het.’
Vion liet dinsdag overigens in een statement weten intensieve controles en inspecties te hebben uitgevoerd bij Friesland Vlees, maar dat er geen afwijkingen zijn geconstateerd.

Minachting
Dat minister Verburg tot op heden nog niets van zich heeft laten horen, doet Wildeboer pijn. In de Leeuwarder Courant reageerde zij wel met de woorden: “Meneer Wildeboer, waarom windt u zich zo op als u niets te verbergen hebt?”. Het bedrijf is daar boos over.
‘Zo’n uitspraak, terwijl ze met ons géén contact heeft gehad, getuigt van een diepe minachting voor ons bedrijf en de tientallen hardwerkende en eerlijke medewerkers van wie nu banen op het spel staan’, aldus Wildeboer.

Verantwoordelijk
De AID bevestigde vandaag dat er tegen Friesland Vlees vorig jaar géén processen-verbaal zijn opgemaakt. Wel zijn er vorig jaar veertien processen-verbaal uitgeschreven voor transporteurs van vee die runderen afleverden op de slachterij. ‘Maar kennelijk snapt niemand dat wij niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor het transport van vee. Ook kunnen wij er niets aan doen als een zieke koe bij ons wordt afgeleverd. Wij mógen wij geen dieren weigeren die zich op ons terrein bevinden. Eventueel ziek vee moet ter destructie worden aangeboden en dat gebeurt ook.’

Kijk hier voor de uitzending van Radar over Friesland Beef

Klik hier voor het gesprek met minister Verburg in Buitenhof (klik in het nieuwe venster rechts op ‘Gerda Verburg over keuring van vlees’)

Lees ook:
Wildeboer nodigt alle critici uit voor slachterijtour (10 april 2008)
‘Fouten Friesland Beef is grote onzin’ (9 april 2008) 
Tientallen dreigementen tegen Friesland Vlees (8 april 2008) 
‘Vion: ‘Geen afwijkingen bij Friesland Beef’ (8 april 2008)
Wildeboer: ‘Dit is een deceptie’ (8 april 2008)
Friesland Beef stopt met slachten (8 april 2008)
VanDrie blijft bij Friesland Vlees (8 april 2008)
Aaldert Wildeboer: ‘Minister is asociaal’ (7 april 2008)
‘Ruzie veearts en AID’er aanleiding toezicht bij Wildeboer’ (7 april 2008)
Wildeboer verliest grote klanten (7 april 2008)
Slachterij Wildeboer permanent onder toezicht (7 april 2008)

Of:
Is Radar persbureau voor Partij voor de Dieren? (19 februari 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Friesland Vlees

We hebben weer een nieuwe stelling!
‘Minister Verburg wil de vleessector meer laten betalen voor de keuringen van vee en vlees. De vleessector moet dit niet pikken.’ Stem hier

Reageer op dit artikel