nieuws

Wijn bij vlees kan kanker tegenhouden

Industrienieuws

TEL AVIV – Een glas rode wijn bij vlees kan kanker voorkomen. Dat blijkt uit Israëlisch onderzoek.

Wijn bij vlees kan kanker tegenhouden

TEL AVIV – Een glas rode wijn bij vlees kan kanker voorkomen. Dat blijkt uit Israëlisch onderzoek.

De rode wijn maakt enkele schadelijke chemische stoffen die ontstaan bij de vertering van rood vlees, onschadelijk. Deze stoffen kunnen kanker veroorzaken, verharde aders, diabetes of Parkinson.

Effecten 
Deze studie is vernieuwend omdat het kijkt naar de effecten van rode wijn in combinatie met specifieke voedingsmiddelen.

Het onderzoek gebeurde op twee groepen van ratten. De ene groep kreeg enkel rood vlees te eten, de andere groep at rood vlees met rode wijnextract. Hieruit blijkt dat door wijn toe te voegen het niveau verminderde van twee giftige chemische stoffen die bij de afbraak van vetten in rood vlees worden vrijgegeven.

Polifenolen
De polifenolen in de wijn zouden verantwoordelijk zijn voor deze positieve effecten. Dit zijn krachtige antioxidanten die schade aan de lichaamscellen voorkomen.

Lees ook:
Nitriet/nitraat mogelijk tegen maagzweer (16 mei 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over vlees en kanker

Deze polifenolen zitten in grote hoeveelheden in rode wijn maar ook in chocolade, olijfolie en veel fruit en groenten. Eerdere studies toonden al aan dat slechts een half glas rode wijn per dag het risico op sterfte door hartziekten doet verminderen.

Lees ook:

Reageer op dit artikel