nieuws

Wakker Dier stopt met ‘zwartmaken’ Vion

Industrienieuws

AMSTERDAM – Wakker Dier is gestopt met de radio-spot waarin Vion bestempeld wordt als bedrijf dat ‘nog steeds onverdoofd gecastreerde varkens slacht’.

Wakker Dier stopt met ‘zwartmaken’ Vion

AMSTERDAM – Wakker Dier is gestopt met de radio-spot waarin Vion bestempeld wordt als bedrijf dat ‘nog steeds onverdoofd gecastreerde varkens slacht’.

De dierenrechtenorganisatie claimt de victorie omdat Vion eieren voor zijn geld heeft gekozen. Vion denkt daar anders over.

‘Verdoven bij biggencastratie nu ook voor exportvlees’, kopt Wakker Dier. Volgens de organisatie zou Vion toegezegd hebben, zich sterk te maken dat Nederlands varkensvlees dat bij Vion wordt verwerkt, afkomstig is van biggen die verdoofd gecastreerd zijn.

Niets veranderd
Maar Vion zegt dat er niets is veranderd in het beleid. ‘Net als de andere Nederlandse slachterijen die zijn aangesloten bij het COV, spannen we ons ervoor in, dat per 1 januari 2009 alle Nederlandse aanvoer voldoet aan de convenanteis van verdoofde castratie.’

Woordvoerder Marc van der Lee geeft tegen Meatandmeal.nl aan dat in het convenant van Noordwijk al afgesproken is dat partijen zich gaan inspannen om de verdoofde castratie te gaan regelen.

Per 1 januari 2009 biedt de Nederlandse retail varkensvlees aan van verdoofd gecastreerde biggen. ‘Van alle in Nederland geslachte varkens gaan onderdelen naar de Nederlandse supermarkten’, aldus de Vion-woordvoerder. ‘Dit betekent in de praktijk dat de volledige aanvoer naar Nederlandse slachterijen aan de eis van verdoofde castratie moet gaan voldoen.’

Uitwerking in volle gang
De uitwerking van het convenant is volgens Van der Lee nu in volle gang. ‘Deze week verschijnt er een tussenrapportage van de werkgroep en in juni de eindrapportage over de status en de vorderingen. Er is geen enkele relatie tussen de spot van Wakker Dier en dit proces; vandaar ook dat wij de spot als voorbarig en overbodig hebben betiteld.’

Van der Lee: ‘Wij hebben Wakker Dier de afgelopen dagen duidelijk kunnen maken dat er dus al geruime tijd wordt gewerkt aan het kunnen realiseren van een volledig verdoofde aanvoer per 1 januari 2009. Dat was voor Wakker Dier aanleiding om hun campagne terug te trekken.’

De werkgroep komt in juni 2008 met een eindrapportage. De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2009.

Lees ook:
Vion jongste slachtoffer van Wakker Dier (6 maart 2008)
Akkoord over verdoving castratie biggen (28 november 2007)
Snack- en vleeswarensector buigen voor Wakker Dier (12 november)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Wakker Dier
Alle berichten over Vion
Alle berichten over biggencastratie

Reageer op dit artikel