nieuws

Wakker Dier stopt campagne blank kalfsvlees

Industrienieuws

ZOETERMEER – Wakker Dier is bereid om de tafel te gaan zitten met de vleesindustrie en de retail om te praten over de campagne blank kalfsvlees. De organisatie heeft de campagne om die reden gestaakt.

Wakker Dier stopt campagne blank kalfsvlees

ZOETERMEER – Wakker Dier is bereid om de tafel te gaan zitten met de vleesindustrie en de retail om te praten over de campagne blank kalfsvlees. De organisatie heeft de campagne om die reden gestaakt.

De COVLTO Nederland,  het CBL en het Productschap Vee en Vlees hadden Wakker Dier voor een gesprek uitgenodigd. Ze hadden daarbij ook als voorwaarde gesteld dat de campagne wordt stopgezet. Als Wakker Dier niet op het verzoek tot een gesprek was ingegaan, waren de vleesorganisaties een juridische procedure gestart.

De vleessector en de retail menen Wakker Dier er met argumenten van te kunnen overtuigen dat de dierenwelzijnsorganisatie in de campagne een verkeerde voorstelling van zaken geeft. Kalveren leiden volgens de vleesbranche helemaal niet aan bloedarmoede. Ze worden gehouden volgens de wettelijke voorschriften en die zijn er op gericht te voorkomen dat dieren ziek worden.

Het gesprek gaat voor het midden van januari plaatsvinden, zegt woordvoerder Sjoerd Dijkstra van de PVE tegen meatandmeal.nl.

Klacht afgewezen 
Vorige week werd een klacht tegen de radiospot van Wakker Dier, waarin werd gezegd dat kalveren ziek werden gemaakt om het vlees blank te krijgen, nog afgewezen. Wakker Dier beweerde daarop dat de Reclame Code Commissie ‘de ziekte van blanke kalveren’ bevestigde.

‘Dat was een zeer summiere klacht van een mevrouw uit Vught. We weten niet wie zij is. Die klacht was niet onderbouwd’, zegt Dijkstra. ‘De Reclame Code Commissie heeft een overweging gemaakt op basis van de aangeleverde argumenten.’

Wakker Dier produceerde bewijsmateriaal op basis van informatie van Wageningen UR en EU-voedselagentschap EFSA. ‘Ze hebben selectief uit rapporten geciteerd’, stelt de PVE-woordvoerder.

Stem ook mee met onze nieuwe stelling:
‘Dierenactivisten moeten keihard worden aangepakt’

Lees ook:
Kalfsvleesproces tegen Wakker Dier dreigt (28 december 2008)
AH buigt niet voor kalfsvleeschantage (27 december 2008)
Analyse: kalfsvlees uit schap is dolksteek sector (19 december 2008) 

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over kalfsvlees

Reageer op dit artikel