nieuws

VWA onderzoekt waterkip

Industrienieuws

DEN HAAG – Wat stoppen fabrikanten nou allemaal precies in hun kipfilets? De VWA gaat het dit jaar onderzoeken.

VWA onderzoekt waterkip

DEN HAAG – Wat stoppen fabrikanten nou allemaal precies in hun kipfilets? De VWA gaat het dit jaar onderzoeken.

De voedsel- en warenautoriteit gaat kijken naar toevoegingen van water en eiwitten aan kipfilets. Reden is het recente onderzoek van de Consumentenbond. Daarin werd gesteld dat één op de drie Nederlandse kipfilets waterbommen zijn.

Afgeschoten
Overigens is het onderzoek door de industrie afgeschoten. Zo zou de onderzoeksmethode niet juist zijn. Voorzitter Jan Odink van de Nepluvi noemt de uitkomsten in een aantal gevallen zelfs onmogelijk. Daardoor worden veel vleesmerken onnodig beschadigd, vindt hij.

Steekproeven
De ministers Gerda Verburg (landbouw) en Ab Klink (volksgezondheid) schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat steekproeven in voorgaande jaren geen aanleiding hebben gegeven te denken dat er gesjoemeld wordt met de etiketten van pluimveevleesproducten.

De signalen van de Consumentenbond zijn voor hen desondanks reden ‘deze problematiek nog eens grondig te onderzoeken’.

Lees ook:
6 februari 2008:
Kort geding om ‘kipfiletaffaire’
‘Methode kipfiletonderzoek onjuist’
Slachters verbolgen over kipfiletonderzoek
Kipfiletonderzoek ‘onzorgvuldig en voorbarig’

‘Een op drie NL-kipfilets is waterkip’ (4 februari 2008)

Reageer op dit artikel