nieuws

‘VWA moet zich aanpassen aan slachterijen

Industrienieuws

ZOETERMEER – De VWA moet zich richten naar de werktijden van de slachterijen en niet andersom. Dat stelt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

‘VWA moet zich aanpassen aan slachterijen

ZOETERMEER – De VWA moet zich richten naar de werktijden van de slachterijen en niet andersom. Dat stelt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

De COV reageert daarmee op uitspraken van minister Verburg van LNV bij de presentatie van het rapport van de commissie-Vanthemsche (zie foto), die in opdracht van LNV onderzoek deed naar misstanden in de vleessector. Verburg wil dat slachterijen hun werktijden aanpassen aan de beschikbaarheid van dierenartsen.

‘Nu kan het zijn dat drie slachterijen zeggen: wij beginnen maandagochtend om zeven uur. Dat kost dan meteen drie dierenartsen. Straks moet de één om zeven uur beginnen, de volgende om acht uur enzovoort. Dan is er maar één dierenarts nodig’, aldus Verburg in Trouw.

De COV meent dat slachterijen altijd recht hebben op een dierenarts voor de post mortem-controle. Bedrijven moeten streven naar een optimale planning, maar ze zijn zélf verantwoordelijk voor de openingstijden van hun onderneming. De VWA moet zorgen voor een optimale organisatie en planning. Uit het rapport van de commissie-Vanthemsche blijkt dat het daar nu nog aan schort.

Verburg wil dat slachterijen beter plannen, maar COV-secretaris Van der Kruijk zegt dat de VWA bij hun planning rekening moet houden met de specifieke bedrijfssituatie en schommelingen in de aanvoer. ‘Als bedrijven hun planning niet op orde hebben, kan de overheid proberen dat door prikkels te veranderen.’

Onderbezetting
De Commissie-Vanthemsche wijst op onderbezetting bij de VWA. Dat zou een risico vormen op fraude bij kleine en middelgrote slachterijen waar geen permanent toezicht is. De minister zegde vrijdag meer geld om dierenartsen te scholen toe en kondigde een campagne aan om dierenartsen te werven voor de VWA. Bovendien moet de AID extra letten op eventuele fraude bij kleine en middelgrote slachterijen.

De Commissie-Vanthemsche trof geen echte misstanden aan. Intimidatie van dierenartsen van de VWA bij slachthuizen komt nauwelijks voor. De integriteit van dierenartsen staat niet ter discussie. Door het tekort kunnen wel vraagtekens worden gesteld bij de kwaliteit van de controles. De Commissie noemt de organisatie van de VWA ‘halfslachtig en mislukt’ en het ICT-systeem bouwvallig. 

Lees ook:
Klokkenluiders niet naar VWA-onderzoeker (6 juni 2008)
Belg onderzoekt knelpunten slachtsector (21 april 2008)
Zorgen over fusieplan VWA-AID (28 maart 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over de VWA
 

Reageer op dit artikel