nieuws

VWA in actie tegen voedselvergiftiging

Industrienieuws

AMSTERDAM – De VWA start met een campagne om consumenten te wijzen op het belang van hygiëne bij het bereiden en bewaren van voedsel. Jaarlijks sterven tachtig mensen door besmet voedsel.

VWA in actie tegen voedselvergiftiging

AMSTERDAM – De VWA start met een campagne om consumenten te wijzen op het belang van hygiëne bij het bereiden en bewaren van voedsel. 

Jaarlijks sterven tachtig mensen door besmet voedsel.

Aanleiding is een onderzoek van het RIVM, waaruit blijkt dat besmet voedsel, naast de tachtig doden, jaarlijks zorgt voor 700.000 ziektegevallen in Nederland. De consumptie van kippenvlees levert de grootste problemen op, meldt Distrifood.

Salmonella
De belangrijkste verwekkers van problemen met kippenvlees vormen campylobacter en salmonella.

‘Enerzijds wordt vlees op de barbecue onvoldoende verhit. Anderzijds worden ziektekiemen overgebracht via besmette borden, snijplanken of bestek’, aldus hoogleraar risicoschattingen Arie Havelaar van de Universiteit Utrecht.

Rol industrie
De voedingsmiddelenindustrie, vooral de producenten van rauwe producten, heeft volgens Havelaar een belangrijke rol bij het voorkomen van voedselinfecties. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat de producten bij de verkoop zo min mogelijk bacteriën bevatten.

Lees ook:
Minder voedselvergiftiging met bacteriofagen (11 juli 2008)
Salmonella bij een op tien varkens (10 juni 2008)
Weinig salmonella in NL-kalkoen (23 mei 2008)
Steeds minder Salmonella in kippenvlees (15 november 2007)
Salmonellabesmettingen België flink omlaag (1 maart 2007)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over Salmonella

Reageer op dit artikel