nieuws

Voorverpakte hotdogs mogelijk kankerverwekkend

Industrienieuws

Een broodje hot-dog wordt weer verband gebracht met kanker. Het conserveermiddel E251 is de waarschijnlijke veroorzaker, die in combinatie met nitraat binnen no-time worden omgezet in carcinogene N-nitroso-verbindingen  NEBRASKA – Voorverpakte hotdogs versnellen mogelijk het ontstaan van kanker. Dit zou komen door het in hotdogs gebruikte conserveermiddel E251 (natriumnitraat of chilisalpeter).

Deze stof wordt in combinatie met nitraat zeer snel omgezet tot de carcinogene N-nitroso-verbindingen. Deze verbindingen worden al langer in verband gebracht met het ontstaan van maag- en darmkankers.

De Amerikanen hebben nu gekeken of die omzetting ook plaatsvindt in de geconserveerde hotdogs. Om dit te onderzoeken kochten ze verschillende voorverpakte hotdogs. Die hotdogs vermaalden ze met een mixer. Ook werd er nitraat toegevoegd. Het resultaat: binnen een paar tellen werden de carcinogene verbindingen gevormd.

Toch kunnen de onderzoekers (nog) niet zeggen of het eten van hotdogs direct gerelateerd is aan het ontstaan van kanker. De resultaten leiden in ieder geval tot verder onderzoek.

De studie is gepubliceerd in het augustusnummer van Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Lees ook:
Japanner wereldkampioen hotdogs eten (05-07-2006)

of:

‘Van vleeswaren alleen krijg je geen kanker’ (02-08-2006)

Reageer op dit artikel