nieuws

Vleessector zet in op minder energie

Industrienieuws

DEN HAAG – De vleesindustrie zal in 2020 twintig procent efficiënter met energie omgaan dan in 2005. De vleessector heeft daarover afspraken gemaakt met het ministerie van Economische Zaken.

Vleessector zet in op minder energie

DEN HAAG – De vleesindustrie zal in 2020 twintig procent efficiënter met energie omgaan dan in 2005. De vleessector heeft daarover afspraken gemaakt met het ministerie van Economische Zaken.

Om de beoogde doelen te bereiken stellen de brancheorganisaties samen met andere betrokkenen een zogeheten ‘routekaart’ voor de sector op.

Innovatief
Die biedt inzicht in kansen voor de lange termijn en is gericht op innovatieve trajecten voor energie-efficiencyverbeteringen. Daarnaast zullen andere instrumenten worden ingezet zoals ketenefficiency, procesefficiency en structurele energiezorg.

Energie
De Rijksoverheid van haar kant ondersteunt via uitvoeringsorganisatie SenterNovem de bedrijven en de brancheorganisatie hierin. Het gaat dan bij voorbeeld om het helpen opstellen van energie-efficiencyplannen, ondersteuning bij de invoering van energiezorg, de jaarlijkse monitoring van de MJA’s en het organiseren van bedrijvendagen.

Positief
De vleesverwerkende bedrijven die hebben deelgenomen aan MJA2, hebben in de periode 1998-2006 hun energie-efficiency met 9,6% verbeterd. Dit positieve resultaat is de reden geweest om ook aan MJA3 deel te nemen.

Sectorakkoord
De MJA’s zijn vrijwillige maar niet vrijblijvende afspraken tussen overheid, bedrijfsleven en instellingen om de energie-efficiency te bevorderen. De afspraken vormen in feite een sectorakkoord met de industrie om de plannen uit het kabinetsprogramma Schoon en Zuinig en het Duurzaamheidsakkoord te realiseren.

Lees ook:
Plusfood krijgt prijs energiebesparing (26 november 2007)
Vleessector kan tienduizenden euro’s besparen
 (11 oktober 2007)
Water besparen in vlees(waren)bedrijven (29 mei 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over dit onderwerp

Reageer op dit artikel