nieuws

Vleessector: paardenvlees wél okee

Industrienieuws

MECHELEN – De Belgische vleessector reageert ontstemd op een persbericht van GAIA van vorige week, waarin incidenten van mishandeling van paarden door Zuid-Amerikaanse paardenhandelaars aan de kaak wordt gesteld. ‘Dergelijk vlees kan niet op ons bord belanden.

Vleessector: paardenvlees wél okee

MECHELEN – De Belgische vleessector reageert ontstemd op een persbericht van GAIA van vorige week, waarin incidenten van mishandeling van paarden door Zuid-Amerikaanse paardenhandelaars aan de kaak wordt gesteld. ‘Dergelijk vlees kan niet op ons bord belanden.’ 

Fenavian, de overkoepelende federatie van de vleesverwekende industrie, zet zich met haar leden al jarenlang in voor de optimalisatie en naleving van de regels met betrekking tot het dierenwelzijn binnen de paardenvleessector. Al het in de EU ingevoerde paardenvlees wordt geproduceerd in door de EU goedgekeurde slachthuizen. Strenge controles door de EU en de locale autoriteiten zorgen ervoor dat volgens de strengste hygiëne en HACCP kwaliteitsnormen gewerkt wordt, terwijl er strikte garanties gelden naar humane behandeling van de dieren toe, zowel tijdens het transport naar het slachthuis als tijdens het productieproces.

Vlees niet op bord 

De Belgische invoerders van paardenvlees nemen, als één van de vele schakels in de vleesindustrie, hun verantwoordelijkheid voor het welzijn van de dieren die ze invoeren. Frans Leroux, voorzitter van Fenavian, vindt dan ook bijzonder jammer dat GAIA net de Belgische bedrijven bewust in een kwaad daglicht wil stellen. Al is het niet de eerste keer dat dit gebeurt: ‘Een Belgische invoerder van paardenvlees zal het niet in zijn hoofd halen om verzwakte of mishandelde dieren aan te kopen of te transporteren, en dat weet iedereen die de sector een beetje kent. Niet alleen omdat de Europese autoriteiten (FVO – Food and Veterinary Office) strenge controles uitvoeren op de buitenlandse slachthuizen, maar ook omdat vlees van verwaarloosde of zieke paarden sowieso afgekeurd wordt voor menselijke consumptie. Dergelijk vlees kan met andere woorden niet op ons bord belanden.’

Bovendien pakken de autoriteiten die in Zuid-Amerika de controles op dierenwelzijn wel degelijk met concrete maatregelen aan, in tegenstelling tot wat GAIA beweert: in Argentinië gaat het om SENASA (www.senasa.gov.ar) en in Mexico om SENASICA (www.senasica.gob.mx).

Sensatiegericht

‘We denken dat noch de consument, noch de industrie gebaat zijn bij op sensatie gerichte informatie. De Belgische vleesverwerkende industrie kiest voor een pragmatische en constructieve houding. We nemen onze verantwoordelijkheid op ons niveau als Belgische organisatie, en blijven naar samenwerking zoeken, ook internationaal’, besluit Frans Leroux.

Lees ook:
Geen paardenvlees in kroketten Royaan (8 april 2010)
Paardenvlees in opspraak (8 april 2010)
Italië wil verbod op paardenvlees (8 februari 2010)
Taboe op paardenvlees is onterecht (1 oktober 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over paardenvlees

 

Reageer op dit artikel