nieuws

Vleessector mort over WTO-akkoord

Industrienieuws

ZOETERMEER – Het WTO concept-landbouwakkoord valt slecht in de Nederlandse vleessectoren.

Vleessector mort over WTO-akkoord

ZOETERMEER – Het WTO concept-landbouwakkoord valt slecht in de Nederlandse vleessectoren.

De afgesproken importquota voor varkens-, pluimvee- en rundvlees zullen de eigen productie onder grote druk zetten. Dat stellen voorzitter Wim van Pelt van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en Jan Odink van de Nepluvi, in het Agrarisch Dagblad.

Quota
Voor varkensvlees is een importquotum afgesproken van 440.000 ton en voor pluimveevlees een quotum van 340.000 ton. Voor rundvlees is dat 290.000 ton, waarvan slechts een klein deel (33 procent) tegen hoge importtarieven mag worden geïmporteerd. Deze hoge quota kunnen dan ook zeer bedreigend zijn voor de Europese eigen productie.

Gunstig
Het is volgens Van Pelt de dubbele hoeveelheid als waarop er tot nu toe is gerekend. ‘Ik hoop dat Frankrijk het akkoord nog tegen kan houden. Ook een democratische overwinning in de presidentsverkiezingen in Amerika zou gunstig kunnen zijn.’

Stoppen
Odink denkt dat het akkoord, als het tot uitvoering komt, er toe kan leiden dat veel pluimveehouders zullen moeten stoppen. ‘De import zal met 340.000 ton toenemen. Het is te vergelijken met tweemaal de Nederlandse of de gehele Duitse productie.’

Onbegrijpelijk
De Nepluvi-voorzitter spreekt van een rare manier van onderhandelen. ‘Ik vind het onbegrijpelijk dat, omdat er in de diensten- en industriesectoren geen voortgang is geboekt, de landbouw zoveel offers moet doen. Er wordt in de sector nergens winst gemaakt.’

Stem ook mee met onze nieuwe stelling
"De Nederlandse vleessector heeft niet hard genoeg gevochten tegen het WTO-akkoord". Stem hier

Lees ook:
Ierse vleesboeren dreigen Brussel (20 mei 2008) 
Brazilië dient klacht in bij WTO (8 februari 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over WTO

Reageer op dit artikel