nieuws

Vleeslijm voorlopig van de baan

Industrienieuws

BRUSSEL – Het Europees Parlement wil een stokje steken voor de komst van ‘vleeslijm’. Dat bleek dinsdag in de parlementscommissie voor voedselveiligheid.

Vleeslijm voorlopig van de baan

BRUSSEL – Het Europees Parlement wil een stokje steken voor de komst van ‘vleeslijm’. Dat bleek dinsdag in de parlementscommissie voor voedselveiligheid.

De Europese Commissie had voorgesteld om vleeslijm toe te staan. Met een soort eiwit kunnen slagers dan kleine stukjes vlees aan elkaar plakken tot een mooi groot stuk.

‘Een vies idee en gewoon consumentenmisleiding’, vindt Europarlementslid Kartika Liotard (SP). ‘De lijm zal best veilig zijn, want het is een natuurlijk eiwit. Maar ik vind het bedrog: je denkt een stuk vlees te eten, terwijl je eigenlijk kleine plakjes eet.’

Van de baan

De parlementscommissie stemde met 31 tegen 21 tegen het voorstel. Als het voltallige Europarlement eind mei dit standpunt volgt, is invoering voorlopig van de baan. Dan moet het parlement eerst een compromis gaan uitonderhandelen met de gezamenlijke EU-landen. De verwachting is dat dat gebeurt.

Plakvlees

CDA- Europarlementslid Esther de Lange is wel voor invoering van het ‘plakvlees’, mits de lijmstof op het etiket is vermeld. ‘De consument heeft het recht om te weten dat het niet een stuk ham is, maar enkele stukjes. Dan is het geen misleiding’, vindt De Lange, die benadrukt dat de plakstof veilig is.

Bas Eickhout (GroenLinks) vindt echter de geplande informatie voor de consument onvoldoende. ‘Volgens het voorstel komt alleen de technische naam van de plakstof in kleine lettertjes op het etiket te staan. Maar wie denkt bij de naam thrombin aan een plakstof voor vlees?’, zegt Eickhout.

Lees ook:
Vlees wordt vaker geplakt (20 april 2010)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over lijm

 

Reageer op dit artikel