nieuws

Vleesfraude-paar wil naam gezuiverd zien

Industrienieuws

AARE-RIXTEL – Toon en Eliane van Brakel, die er vorig jaar van werden beschuldigd honderden kilo’s vlees, bestemd voor de regionale voedselbank, te hebben verkocht aan een Chinees restaurant, willen hun naam gezuiverd zien.

Vleesfraude-paar wil naam gezuiverd zien

AARE-RIXTEL – Toon en Eliane van Brakel, die er vorig jaar van werden beschuldigd honderden kilo’s vlees, bestemd voor de regionale voedselbank, te hebben verkocht aan een Chinees restaurant, willen hun naam gezuiverd zien.

Het tweetal heeft de door het Openbaar Ministerie aangeboden werkstraffen, afgewezen meldt het Brabants Dagblad.

De officiële aanklacht tegen het echtpaar bestrijkt de periode januari 2004 tot en met februari 2007.

Administratie
De Voedselbank beleefde gouden tijden, maar de organisatie en administratie liepen niet altijd in de pas van dit succes. Vrijwilligers haalden overal spullen op, maar niemand hield bij hoeveel precies. ‘Wie zegt dat er onderweg al niet ergens spullen werden afgeleverd? Wij vertrouwden iedereen.’

Aangifte
Een ‘klokkenluider’ deed uiteindelijk aangifte tegen het paar. Het zou wijn en vlees hebben verkocht en geld van de Voedselbank in eigen zak hebben gestopt.
Er is volgens Toon van Bakel inderdaad wijn en vlees niet bij cliënten terechtgekomen. ‘We kregen op een gegeven moment 1100 flessen wijn aangeboden. Aangezien we onze klanten geen alcohol mogen geven, hebben we die bij een Chinees geruild tegen een feestavond voor alle vrijwilligers. Het bestuur wist dat. We hebben datzelfde restaurant ook vlees geschonken. In ruil mochten we af en toe gezinnen sturen die het moeilijk hadden. Zodat die ook eens een leuke avond kregen. Ja, we hebben er zelf ook gegeten.’

Verdeeld
Bovendien hebben ze af en toe restpartijen, onder meer uit kerstpakketten, onder de vrijwilligers verdeeld. Of verkocht. Wijn voor een euro per fles. Daarnaast hebben ze één keer op de Koninginnemarkt gestaan met overtollige spullen. Dat geld is volgens hen allemaal in een vrijwilligerspot gestopt. Daarvan is eveneens een feestavond gehouden bij de Chinees. Een deel van het bestuur feestte mee.

Lees ook:
Vleesfraude bij voedselbank (5 maart 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over voedselbanken
Alle berichten over fraude

We hebben weer een nieuwe stelling!
‘Minister Verburg wil de vleessector meer laten betalen voor de keuringen van vee en vlees. De vleessector moet dit niet pikken.’ Stem hier

Reageer op dit artikel