nieuws

Vleeseters putten hoop uit Fins onderzoek

Industrienieuws

AMSTERDAM – Bodembewerking veroorzaakt veruit de meeste uitstoot van broeikasgassen. Veel meer dan boerende koeien stellen Finse onderzoekers.

Vleeseters putten hoop uit Fins onderzoek

AMSTERDAM – Bodembewerking veroorzaakt veruit de meeste uitstoot van broeikasgassen. Veel meer dan boerende koeien stellen Finse onderzoekers.

Vlees eten is volgens milieubeschermers fout. De Wereldvoedselorganisatie stelt immers dat de veeteelt wereldwijd goed is voor 18 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen, mede doordat koeien en blatende schapen veel methaangas opboeren.

Maar carnivoren kunnen hoop putten uit een onderzoek van drie Finse wetenschappers, die daarover afgelopen week publiceerden in het Journal Progress in Industrial Ecology. Volgens Sirpa Kurpa, Helmi Risku en Juha Helenius veroorzaakt bodembewerking veruit de meeste uitstoot van broeikasgassen. Veel meer dus dan boerende koeien, de productie van meststoffen of het kweken van dieren, meldt De Volkskrant.

Bodembewerking
In Finland zou 61 procent van alle uitstoot die verband houdt met de productie van vlees het gevolg zijn van bodembewerking. Boerende koeien en schapen zouden goed zijn voor 24 procent van de uitstoot en meststoffenproductie en energieverbruik beide voor 8 procent.

Een verklaring ligt volgens de onderzoekers in het feit dat de grond voor vleesproductie veel intensiever en efficiënter wordt gebruikt dan de grond voor de productie van groenten en fruit. Het zijn interessante uitkomsten, maar aangezien het om louter Finse cijfers gaat, moeten ze met terughoudendheid worden geïnterpreteerd. Hoeveel koeien er in Finland worden gegeten en hoeveel er meer of minder op een hectare rondlopen dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, wordt niet vermeld.

Lees ook:
Na Climate-gate nu ook Meat-gate (11 februari 2010)
Effect vlees op milieu minder dan beweerd (7 april 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over vlees en het milieu

 

Reageer op dit artikel