nieuws

Vleesetende Masaï kennen geen hartziekten

Industrienieuws

NAIROBI – Het vleesdieet van de Afrikaanse Masaï-stam verbaast wetenschappers al jaren. De stam eet alleen vlees en voor de andere noodzakelijke voedingsstoffen drinken ze koeienbloed. Hartziekten komen desondanks niet voor.

Vleesetende Masaï kennen geen hartziekten

NAIROBI – Het vleesdieet van de Afrikaanse Masaï-stam verbaast wetenschappers al jaren. De stam eet alleen vlees en voor de andere noodzakelijke voedingsstoffen drinken ze koeienbloed. Hartziekten komen desondanks zelden voor.

Het regelmatig wandelen van flinke afstanden lijkt de reden dat de nomadische Masaï minder risico loopt op hart- en vaatziekten.

Het dagelijkse voedsel stam uit Kenia en Tanzania bestaat uit vlees van koeien, geiten en schapen. Groente en fruit worden nauwelijks gegeten. Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen drinken de Masaï bloed van koeien.

Onderzoek
Samen met collega’s uit Noorwegen en Tanzania onderzocht Julia Mbalilaki de levensstijlen en diëten van 985 mannen en vrouwen in Tanzania. Ook werden de risico’s op hart- en vaatziekten bestudeerd. De groep bestond uit 130 leden van de Masaï, 371 boeren en 484 stedelingen.

Lopen
De Masaï lopen soms wel veertig kilometer per dag, om water te halen. Hierdoor verbruiken zij 2.500 calorieën per dag. Boeren verbruiken per dag 1.500 calorieën en stedelingen 891. Volgens de onderzoekers moeten westerlingen minstens 20 kilometer per dag lopen voor een gelijk energieverbruik.

Lees ook:
‘Kabinet moet kappen met vleespromotie’ (11 augustus 2008)
Giraffenvlees is koosjer  (6 juni 2008)
Keniaans rundvlees op zwarte lijst (23 april 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Afrika

Reageer op dit artikel