nieuws

Vlees maakt niet ongezond

Industrienieuws

BERLIJN – Het is een fabel dat je door geen vlees te eten gezonder wordt en langer zult leven. Dat stellen Duitse onderzoekers die 21 jaar lang onderzoek deden.

Vlees maakt niet ongezond

BERLIJN – Het is een fabel dat je door geen vlees te eten gezonder wordt en langer zult leven. Dat blijkt uit Duitse onderzoek.

De onderzoekers volgden 21 jaar lang de leef- en eetgewoonten van diverse groepen vegetariërs. In de eerste groep zaten veganisten (mensen die geen enkel dierlijk product eten). De tweede groep was gevuld ovo-lactovegetariërs (zij eten geen vlees maar wel producten afkomstig van dieren zoals zuivel en eieren). De derde groep waren gematigde vegetariërs, zij eten af en toe vlees en vis.

Gezondheid
Gematigde vegetariërs en strenge veganisten scoorden even goed op de gezondheidstests. Daaruit is af te leiden dat hun goede gezondheid niet aan hun vleesconsumptie kan liggen.
Wel bleek dat vegetariërs over het algemeen gezonder leven dan ‘gewone’ mensen. Zij roken en drinken minder en bewegen meer in de natuur.

Niet het vleesloze leven, maar de wíjze van leven is er dan ook oorzaak van dat vegetariërs een langere levensverwachting hebben.

Afkeer
Opvallend was verder dat de meeste vegetariërs vooral een afkeer van vlees hadden en dat gezondheid maar een van de motieven was voor hun levenswijze. Verder bleek dat ze geen tekorten hadden in hun voeding: ze nemen voldoende vezels, onverzadigde vetten, vitamine C en andere noodzakelijke elementen op.

Lees ook:
Carnivoor wordt ‘hip’  (18 april 2008)
‘Vlees werkt seksverslavend’ (3 april 2008)
Vegetariër gruwelt van seks met vleeseter (31 juli 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over vegetariërs

We hebben weer een nieuwe stelling!
‘Friesland Vlees is onterecht aan de schandpaal genageld’.
Stem hier

Reageer op dit artikel